Tariceanu, acest Basescu din PNL

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Iunie 2008, ora 12:44
3647 citiri
Tariceanu, acest Basescu din PNL

Calin Popescu Tariceanu a invatat ceva de la Traian Basescu - politica de mana forte si lipsa de scrupule, iar mazilirea lui Ludovic Orban i-a dat ocazia sa exerseze aceste noi deprinderi. Presedintele PNL a avut de transmis un mesaj si l-a transmis cu orice risc si orice pret, iar miscarea i-a reusit.

Nu cred ca Tariceanu s-a temut de o eventuala candidatura a lui Ludovic Orban la presedintia partidului, pentru ca lovindu-si astfel rivalul l-a ambitionat si mai mult sa-l infrunte. Dupa cum nu cred nici ca s-ar fi pripit cerand demisia lui Orban, iar apoi n-ar mai fi vrut sa dea inapoi.

Si la fel de improbabil mi se pare ca Tariceanu sa fi fost impins de resentimente pentru ca infruntarile din el si Orban, inclusiv aceea de dupa accidentul din decembrie cand ministrul Transporturilor a refuzat sa demisioneze, au fost totusi cu mult mai putine decat cazurile in Orban a fost un aliat fidel si eficient, in prima linie anti-Basescu.

Calin Popescu Tariceanu a transmis in schimb partidului si, mai ales electoratului, un mesaj de forta - eu sunt seful partidului si al Guvernului, eu decid, nimeni nu sufla in fata mea si asa cum imi conduc oamenii, asa conduc tara!

Este un mesaj confirmat printre randuri de consilierul care a creat aceasta noua imagine a lui Tariceanu. Tal Silberstein declara intr-un interviu aparut luni: "Fara indoiala, in mintea mea, PNL are sanse sa castige alegerile. Cred ca premierul Tariceanu face o treaba impresionanta in dezvoltarea economica si in rezolvarea problemelor sociale. Cred ca lumea incepe sa inteleaga rolul PNL, mana forte cu care premierul conduce tara si faptul ca acesta are o calitate necesara in Romania: competenta economica. De aceea cred ca PNL are sanse sa devina primul partid din Romania".

Asadar competenta si forta. Este clar ca Tariceanu vrea sa devina un fel de Basescu imbunatatit, cu mult mai mult stil si apt sa rezolve crizele fara sa provoace sciziuni.

De ce si-a aratat insa premierul noul chip tocmai in confruntarea cu Ludovic Orban? In primul rand trebuia sa fie un caz vizibil si un adversar important, pentru ca despre victorie sa se vorbeasca. In al doilea rand, Ludovic Orban devenise un pericol real care trebuia inlaturat.

Lupta pentru supravietuire

Calin Popescu Tariceanu stie ca nu va ramane in fruntea PNL decat in masura in care va reusi sa mentina partidul la putere. Daca PNL va avea rezultate bune la parlamentare nu va fi coada la candidaturi pentru presedintia PNL in 2009, daca rezultatul va fi slab, coada va fi lunga, a explicat insusi Orban, unul dintre cei pregatiti sa-si lase sacosa la rand, la fel ca si Crin Antonescu.

In acelasi timp, Calin Popescu Tariceanu stie ca nu poate ramane la putere decat printr-o alianta. Cu PD-L ar fi mai onorabil, poate, dar stie ca Traian Basescu va conditiona orice apropiere de inlaturarea sa si, mai ales, a lui Dinu Patriciu.

De aceea a si considerat de altfel tatonarile lui Orban in directia PD-L un gest extrem de amenintator, care justifica cele mai drastice masuri cu putinta. Cum, spre deosebire de fostul sef al PNL Bucuresti, Tariceanu nu are apasari ideologice, el se pregateste foarte serios pentru alierea cu PSD, la care munceste cu sarg de multa vreme prietenul sau Dinu Patriciu. In aceste conditii, ultimul lucru de care au nevoie cei doi este coagularea unui pol pro-PD-L in partid. De aceea inalturarea lui Orban era esentiala.

Tovarasii de aripa dura ai lui Orban impartasesc fara retineri directia catre PSD, asa ca executia acestuia a fost treaba usoara, chiar daca Antonescu incearca sa-si faca un mic capital criticand-o, destul de ponderat de altfel.

In plus, a fost o decapitare dintr-o lovitura, cu mana sigura, calm si siguranta, altfel spus intr-un fel care nu-i era catusi de putin propriu premierului mereu ezitant. E drept ca pana acum mai avea de ales. Acum insa batalia e pe viata si pe moarte, iar miza ei este insasi supravieturiea politica a lui Calin Popescu Tariceanu.

Daca dupa alegerile parlamentare PNL va fi tot la putere, iar Tariceanu tot in fruntea partidului, le va datora multumiri celor doi oameni care, in feluri si din motive diferite desigur, i-au determinat schimbarea la fata: Traian Basescu si Tal Silberstein.

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#PNL, #Calin Popescu Tariceanu, #Ludovic Orban , #PNL