Tariceanu: Exploatarile miniere nu trebuie sa fie obiectivul disperat al Guvernului

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 23:07
2405 citiri
Tariceanu: Exploatarile miniere nu trebuie sa fie obiectivul disperat al Guvernului
Foto: Antena 3

Fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu crede ca exploatarile miniere nu trebuie sa reprezinte un obiectiv "disperat" al Guvernului, precizand ca Romania nu poate iesi astfel din criza.

"Exploatarile miniere nu trebuie sa reprezinte obiectivul disperat al unui guvern, pentru ca nu prin aceasta Romania iese din criza si poate sa creeze locuri de munca", a sustinut liberalul, miercuri seara, invitat la emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena 3.

Deputatul PNL noteaza ca, fata de anul 2008, numarul somerilor din Romania a crescut cu un milion, lucru care afecteaza mai mult decat intarzierea exploatarii miniere de la Rosia Montana.

"Nu se poate pune semn de egalitate intre profitul unei exploatari a unei mine de aur cu deficitul pe care il creeaza un milion de someri in plus fata de anul 2008", a spus Tariceanu.

Acesta a amintit ca, atunci cand era premier, vocea cetatenilor era mult mai slaba, in ceea ce priveste exploatarile miniere, dar ca, in prezent, "spiritul civic s-a trezit la romani, in sfarsit".

Fostul prim-ministru a explicat ca, atunci cand era seful Guvernului, a lasat la nivelul ministerelor de resort ca dosarul privatizarilor sa-si parcurga etapele si "cei competenti sa aiba responsabilitatea deciziei sa fie cei care pot sa dea drumul proiectului sa mearga mai departe".

"O tara moderna, in lumea de astazi, nu se distinge prin exploatarea resurselor naturale, ci prin prelucrarea resurselor, prin folosirea inteligentei.

Niciuna dintre tarile mari si dezvoltate nu sunt exportatori de resurse naturale", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, dand exemplu Germania, Japonia sau Statele Unite ale Americii, in timp ce la polul opus a situat Rusia, "cel mai mare exportator, care este o tara care din punct de vedere economic este ramasa mult in urma".

Ungureanu - rezultatul unei crize politice nemaivazute de 19 ani

Liderul liberal a vorbit si despre actualul prim-ministru al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, despre care spune ca este rezultat al unei crize politice unice in ultimii 19 ani.

"Ungureanu este rezultatul unei crize politice nemaivazute in Romania in ultimii 19 ani. Ungureanu pare animat de ideea ca el va fi premier al Romaniei si dupa alegerile parlamentare, ceea ce nu este deloc evident. Comportamentul lui incepe sa ne duca cu gandul la ce facea prim-ministrul Boc", crede deputatul PNL.

Tariceanu este de parere ca "PDL este intr-o forma incipienta de dezintegrare", ca presedintele Traian Basescu este "extrem de fragilizat", fiind sustinatorul partidului de guvernamant, care "se apropie de riscul de nealegere in viitorul Parlament".

Fostul premier crede ca Mihai Razvan Ungureanu "se arunca aproape in gol de la etaj" atunci cand ia decizia uciderii privatizarilor, criticand UNPR, care este "format din dezertorii din PSD si PNL".

Nu in ultimul rand, liderul PNL a afirmat ca oamenii "au cam inceput sa se sature si nu asteapta decat ca el (Traian Basescu - n.red.) sa paraseasca scena politica (sic!) cat mai repede".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tariceanu Rosia Montana, #Tariceanu Ungureanu privatizari, #Tariceanu exploatari resurse naturale, #Calin Popescu Tariceanu declaratii Ungureanu , #PNL