Tariceanu ii raspunde lui Basescu

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 08:06
4941 citiri
Tariceanu ii raspunde lui Basescu

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, ca in situatia in care presedintele Traian Basescu nu va accepta desemnarea lui Victor Ponta ca premier, trebuie avuta in vedere suspendarea sa.

"E foarte complicat de raspuns daca Basescu il va desemna pe Victor Ponta premier, cunoscandu-l pe Traian Basescu e posibil sa gaseasca o alternativa. Va forta lucrurile. Daca o astfel de decizie o va lua poarta germenii unei crize politice. Nu cred ca va face o numire din afara USL. (...) Daca vom asista la o desconsiderare a votului popular, trebuie sa avem o reactie transanta, inclusiv trebuie luata in calcul suspendarea", a precizat Tariceanu la Gandul.

Fostul premier a mai spus ca nu crede ca presedintele va desemna pe cineva din afara USL pentru pozitia de prim-ministru.

Raspunsul pentru Basescu

Fostul premier a explicat si de ce a spus ca ar fi dezonorat sa ocupe functia de premier, dupa ce seful statului l-a intrebat ironic: "Ba, frate, dar cine vrea sa te onoreze?".

"Problema nu se pune daca vrea el (Basescu - n.red.) sau nu, eu nu m-am aflat in treaba, cum sarcastic afirma presedintele, evident ca nu cumva va imaginati ca am auzit ca s-au bagat la Cotroceni functii de premieri, ca se dau functii de premieri. Am raspuns unor intrebari insistente, era a patra oara cand eram intrebat despre acelasi subiect. Am dat un raspuns clar: desemnarea premierului trebuie sa se faca dupa criterii uzuale. Primul ministru este candidatul partidului care a castigat majoritatea in alegeri. Desemnarea premierului nu se poate face in desconsiderarea electoratului", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat daca ar mai accepta functia de prim-ministru, Tariceanu a raspuns afirmativ, insa a precizat ca dupa alegerile de duminica nu ar dori acest lucru.

"Teoretic pot sa va spun ca da, in situatia data de la noi, dupa aceste alegeri nu. Eu nu consider ca propunerea este dezonoranta, a fi prim-ministru nu e o propunere dezonoranta, a accepta in conditiile in care exista niste reguli, in conditiile in care exista un acord intre PNL si PSD in cadrul USL, privind desemnarea primului-ministru, nerespectarea acestei reguli a jocului, acestei conventii stabilite intre noi ar duce practic la o situatie la care eu m-as dezonora", a adaugat liberalul.

Acesta a mentionat insa ca nu a sesizat la nivelul USL "o dorinta neinfranata de a dezgropa securea razboiului" cu Traian Basescu.

"Nu as putea sa spun ca am sesizat o dorinta neinfranata de a dezgropa securea razboiului pe nemestecate. Exista constiinta responsabilitatii. Nu ne jucam cu suspendarea. In anumite conditii trebuie avuta in vedere si suspendarea", a mentionat el.

Ponta - calit, Antonescu - putin vizibil"

Liberalul a mai declarat ca presedintele PNL, Crin Antonescu, "ar fi putut sa fie mai vizibil, mai prezent" cat a indeplinit functia de presedinte interimar, precizand ca acesta este "candidat potential" la urmatoarele alegeri prezidentiale.

Referindu-se la Victor Ponta, Tariceanu a supus ca liderul PSD a evoluat foarte mult si a fost "calit" de faptul ca a intrat intr-o "lupta complicata". "Fara indoiala nu exista scoala de prim-ministri, chestiunea asta se invata la locul de munca", a mentionat Tariceanu.

Liberalul a fost intrebat daca poate sustine acelasi lucru despre liderul liberal, Crin Antonescu.

"De Crin Antonescu nu pot sa spun acelasi lucru dintr-un motiv simplu, a facut un scurt intermezzo in calitate de presedinte interimar, intr-o luna de zile nu poate sa arate prea multe, dar, in sfarsit ... probabil ca ar fi putut sa fie mai vizibil, mai prezent, mai ... Nu vreau sa fiu subiectiv in aceasta chestiune, pentru ca probabil as fi banuit de subiectivism, cred ca cel mai bine ar fi sa lasam pe ceilalti observatori politici sa aprecieze cum a fost mandatul lui scurt de presedinte", a incheiat Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Tariceanu suspendare presedinte Basescu, #Tariceanu Antonescu Ponta calit, #Tariceanu raspunde Basescu premier , #PNL