Tariceanu: Modificarea Constitutiei nu este o problema de razbunare

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 11:02
2443 citiri
Tariceanu: Modificarea Constitutiei nu este o problema de razbunare
Foto: Antena 3

Calin Popescu Tariceanu a prezentat, miercuri, un set de zece propuneri ale PNL privind reviziuirea Constitutiei, explicand ca aceste modificari sunt necesare pentru actualul statut politic al tarii noastre.

"Fara indoiala este obligatia noastra sa tinem seama de schimbarile politice care au intervenit in Romania ultimilor 20 de ani. Sa vedem care sunt neajunsurile actualei Constitutii si sa incercam prin modificarile pe care le vom promova, prin revizuirea Constitutiei, sa facem o republica mai democratica si cu instituii mai eficiente in servirea interesului cetateanului", a declarat Tariceanu.

Fostul premier a explicat ca scopul liberalilor in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei este democratizarea republicii si intarirea instituiilor sale.

"Toate modificarile care vor interveni nu vor viza actualele mandate si actualele persoane care sunt in functii. Sa nu se inteleaga ca este o problema de razbunare sau rafuieli politice", a precizat Tariceanu.

Conform liberalilor, unul din scopurile modificarii Constitutiei presupune intarirea rolului si credibilitatii Parlamentului.

"Parlamentul este institutia centrala a sistemului democratic intr-o tara. Din pacate, constatat ca Parlamentul are o imagine nu proasta, ci foarte proasta, spre deosebire de instituiile nedemocratice, cum ar fi armata, care are imagine foarte buna. I-am atras atentia doamnei Anastase, care trebuie sa se ocupe de acest aspect. Soliditatea institutiiei se bazeaza pe credibilitate", este de parere fostul lider PNL.

Totodata, liberalii doresc definirea clara a modului de exercitatre a functiei de control a Parlamentului asupra Executivului.

"Exista principiul echilibrului si controlului reciproc al institutiilor in stat pentru a evita derapajele puterii. Executivul trebuie sa raspunda intrebarilor, interpelarilor, regulat, nu din an in Paste. (...)

Totodata, vrem implicarea comuntatilor locale in stabilirea politicilor nationale prin reorganizarea Senatului. Un mencanism de reprezentare parlamentara in Senat", a precizat liderul grupului PNL din Camera Deputatilor.

Daca se adopta votul pe liste, nu candideaza la Congresul extraordinar

Fostul presedinte al PNL a declarat ca, in situatia in care Statutul se va modifica in sensul alegerii conducerii pe liste, nu va candida la Congres si considera ca, in calitatea lui de fost premier, poate sa stea pe propriile picioare, nu sa fie parte a vreunei liste.

Intrebat daca va candida la Congres, Tariceanu a spus ca nu s-a decis inca, dar a precizat care sunt conditiile sale. "Nu m-am hotarat inca. In orice caz, daca Statutul care se va adopta va fi unul de vot de lista, atunci va pot spune de pe acum ca nu candidez pentru ca nu inteleg sa validez prin participare o astfel de aberatie", a spus liderul PNL, citat de Newsin.

El a adaugat ca va fi prezent la Congres, deoarece doreste sa dea un vot impotriva modificarilor la Statut care se contureaza, propuse de Crin Antonescu.

Cat priveste posibilitatea de a face parte din echipa unui eventual candidat la presedintia PNL, Tariceanu a explicat ca "problema aceasta este foarte simpla".

"Dupa ce am fost presedintele partidului, nu se poate pune problema, indiferent de cine este vorba. Nu am cerut nimanui - ca sa-i dau un raspuns pe aceasta cale si lui Crin Antonescu - nu am cerut nici lui, si nici altcuiva sa fac parte dintr-o echipa. Sunt capabil, daca doresc, sa fiu eu cel care imi decid singur, pe picioarele mele, drumul politic si am suficienta experienta, cred ca am dovedit de 20 de ani de cand sunt in PNL, ca pot sa stau pe picioarele mele, singur-singurel, nu am nevoie de ajutorul nimanui", a spus Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tariceanu modificari Constitutie, #revizuirea Constitutiei, #PNL Constitutie , #PNL
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Conform liberalilor, unul din scopurile modificarii Constitutiei presupune intarirea rolului si credibilitatii Parlamentului."