Tariceanu: PNL reface USL sau cade in bratele lui Basescu

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 21:56
4176 citiri
Tariceanu: PNL reface USL sau cade in bratele lui Basescu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus, joi seara, ca inca nu stie daca va candida la alegerile prezidentiale, precizand ca PNL are doua optiuni - refacerea USL sau caderea "in bratele lui Basescu".

Vorbind despre alegerile europarlamentare, intr-o emisiune la Digi 24, fostul liberal a precizat ca acestea nu au o miza electorala pentru el si nu il implica, facand referire la un proiect de consens national pe care il are: "Pentru mine, acest proiect este unul definitoriu".

"Un proiect ambitios pentru Romania este unul de consens national. Cred ca trebuie sa fie un proiect care sa readuca consensul la nivelul societatii romanesti si sa abandoneze politica de dezbinare, o caracteristica a ultimilor zece ani", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat apoi daca va candida la alegerile prezidentiale, fostul prim-ministru a raspuns: "Nu pot sa va spun in acest moment. Voi lua decizia in functie de ceea ce voi reusi sa fac".

"Fara o coagulare a fortelor politice, in Romania niciun lider politic nu-si poate imagina sa castige alegerile parlamentare sau prezidentiale, e valabil si pentru PSD, si pentru PNL, si celelalte partide", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

Totodata, vorbind despre fostul sau partid PNL, presedintele Senatului a spus ca acesta "nu are 'n' optiuni", ci doar doua.

"Are optiunea de partid de opozitie care se duce incet-incet si aluneca si cade in bratele lui Basescu, care de-abia asteapta.

Cealalta optiune este de a reface USL, de a demonstra electoratului ca vrem sa ne ducem angajamentele la bun sfarsit si ca vrem sa ne ducem proiectele la capat", a explicat Tariceanu.

Acesta considera ca romanii "au ajuns sa fie satuli de atmosfera care a dominat viata politica din Romania".

Totodata, fostul presedintele liberal a vorbit despre PNL, aratand ca partidul "are resursele necesare pentru o participare la guvernare in care sa lase o amprenta benefica". In ce priveste alegerile europarlamentare, a spus ca isi doreste ca PNL sa obtina "un scor cat mai bun, pentru ca in Romania este bine sa existe un echilibru intre o abordare socialista si una liberala".

Romania, in pana majora de proiect major

Fostul prim-ministru din momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana spune ca, dupa acest moment si dupa aderarea la NATO, tara noastra este "intr-o pana majora de proiect major".

"Se multumeste cu putin si asta inseamna Romania, ultima tara din Uniunea Europeana. Romania este a saptea tara ca marime a populatiei si penultima sau antepenultima in Uniunea Europeana. Imi doresc sa fim a saptea economie a Uniunii Europene", a spus presedintele Senatului.

Totodata, acesta a mentionat ca acest lucru este posibil, insa romanii trebuie sa se mobilizeze, daca Romania "vrea sa fie o voce auzita".

"Romania nu are inca un curent eurosceptic consistent. Avem inca mult de castigat din apartenenta noastra la Uniunea Europeana, pe care nu le-am realizat", a mai afirmat Tariceanu.

Tariceanu: Varianta hard a presedintelui referitoare la Ucraina ne lasa pe dinafara

Fostul prim-ministru a comentat si situatia din Ucraina, afirmand ca il ingrijoreaza foarte tare si ca reactia statelor occidentale si a SUA "a fost una moale": "SUA aveau posibilitatea sa reactioneze mult mai ferm, nu au facut-o. Aceasta criza pare ca nu se duce catre un sfarsit, ci pare sa se deruleze in continuare".

Tariceanu a observat ca prezenta militara americana "pare sa se concentreze mai mult pe zona baltica", dar si ca "Romania nu e mai putin expusa" si ca "criza ucraineana nu se limiteaza doar la spatiul ucrainean".

Comentand declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Victor Ponta referitoare la aceste subiect, presedintele Senatului a punctat: "Eu nu vad care e varianta hard a presedintelui, varianta hard a presedintelui vad ca ne lasa pe dinafara. Nu vad care ar fi varianta soft a premierului".

Nu in cele din urma, facand referire la Republica Moldova, Calin Popescu Tariceanu a explicat ca "trebuie continuate eforturile de sustinere a Moldovei" si ca Romania "trebuie sa faca eforturi sa sprijine direct proiecte cu Moldova".

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Tariceanu alegeri prezidentiale, #Tariceanu PNL Basescu, #Tariceanu consens national, #Tariceanu Ucraina, #Tariceanu Moldova , #PNL