Vreun regret, domnilor? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 14:08
7962 citiri
Vreun regret, domnilor? (Opinii)

Calin Popescu Tariceanu a ajuns un soi de disident in PNL. Nu mai are niciun cuvant de spus, cu greu a reusit sa obtina candidatura in colegiul pe care il dorea, oamenii impreuna cu care a condus candva PNL sunt marginalizati, unii dintre ei lasati in afara Parlamentului.

In schimb este obligat sa se resemneze cu compania lui Gigi Becali si sa indure atacurile grobiene ale acestuia la viata sa personala, atacuri de o gravitate si marlanie pe care Traian Basescu nu a atins-o vreodata in relatia cu fostul premier.

Premierul in functie la data intrarii Romaniei in UE este nvoit sa asiste la discursul isteric antioccidental, sulfuros nationalist, adesea xenofob al actualei conduceri a PNL pentru care presedintele CE este un politruc.

Calin Popescu Tariceanu este izolat in PNL, un fel de lider informal al unui mic grup de rezistenta pe care Crin Antonescu oscileaza intre a-l ironiza si a-l macelari. Cat timp presedintele PNL a cerut excluderea din partid a primarului sectorului 1, nu cred ca la o adica ar avea retineri sa-l excluda si pe fostul premier, daca interesele i-o vor cere.

Ludovic Orban, omul cu ajutorul caruia Crin Antonescu l-a razbit pe CPT la alegerile din PNL din 2009, este si el pe linie moarta, protesteaza de pe strada, dupa cum ironic a punctat presedintele PNL. Din varful luptei politice, a ajuns pe strada si la un pas de a pierde si el candidatura in colegiul pe care l-a reprezentat in ultimii 4 ani. Dinu Patriciu nu mai are niciun cuvant de spus in PNL. Eminenta cenusie a liberalilor este complet eliminata din joc, a fost la un pas de excludere, iar oamenii sai de baza, precum fostul lider al filialei PNL Prahova a ajuns sa se refugieze in partidul lui Mihai Razvan Ungureanu.

Candva, cei trei au fost, alaturi de Traian Basescu (a carui situatie este departe de a fi ideala), principalii artizani ai distrugerii Aliantei DA, singura constructie politica din ultimii 22 de ani care a dat o sansa reala de reforma si progres acestei tari.

Atunci cand Romania, de-abia acceptata in UE, de-abia scapata de sub cizma lui Adrian Nastase si de sub neocomunismul lui Ion Iliescu, se afla intr-un moment de gratie in fata a ceea ce Andrei Plesu numeste o oferta de destin pe care ar fi trebuit sa o apuce cu amandoua mainile, ei bine exact atunci parca un demon a intrat in toti acesti actori care au inceput sa se paruiasca si sa traga de DA pana cand au rupt-o.

Nici macar nu mai conteaza cine a inceput, cine a declansat razboiul. Conteaza ca niciunul dintre ei nu a incercat sa-l opreasca, niciunul nu a fost dispus sa-si sacrifice orgoliile personale, vanitatile expandate si interesele meschine pentru a salva DA si implicit viitorul Romaniei.

Dimpotriva, s-au angajat intr-o spirala dementa, care a sfarsit prin a distruge Alianta DA si a da o noua sansa de revigoare PSD. Si ma intreb, oare cel mai mare pericol la adresa PNL era Traian Basesescu sau marele pericol este Crin Antonescu cel care a distrus partidul bucata cu bucata si a introdus in el germenul patogen ultim, gemenul becalziarii?

Si ma intreb, daca toti acesti oameni aflati candva intr-o inclestare pe cat de teribila pe atat de fara miza ar fi sa o ia de la capat, cu mintea de acum, cu experienta de acum, ar proceda la fel? Ar lua-o pe acelasi drum al pierzaniei poltice personale si generale? Este vreunul dintre ei dispus macar la exercitiul de smerenie si onestitate al regretului asumat?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Calin Popescu Tariceanu alegeri parlamentare, #Ludovic Orban alegeri parlamentare , #PNL