Mugur Isarescu, premier?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 12:43
12376 citiri
Mugur Isarescu, premier?

Calin Popescu Tariceanu se sufoca in suvoiul de pomeni electorale al caror robinet el insusi l-a deschis la ordinul PSD.

Varujan Vosganian, transpirat si pamantiu la fata, tipa acum probabil ca din gura de sarpe sa-l scape NATO de lefurile profesorilor dupa ce de la CCR si CSAT s-a convins ca nu prea are ce astepta.

Partidele politice se iau la intrecere care-i mai inconstient din tara si da mai mult din banul public, care este mai generos cu viitorul buget inca nici macar elaborat.

Si totusi, in mod miraculos, Romania functioneaza, inflatia nu a luat-o razna, cresterea cursului de schimb s-a domolit, cursul de schimb a crescut, dar n-a schimbat prefixul, bancile sunt stabile. Cineva a guvernat si bine, chiar foarte bine, fara stirea si spre marea surpriza a lui Calin Popescu Tariceanu.

Daca situatia de astazi din Romania este stabila in pofida tampeniilor monumentale ale guvernantilor asta se datoreaza unei alte institutii care s-a pus piedica in calea bolovanului - Banca Nationala.

Prin primavara, dupa descalecarea lui Mugur Isarescu la Palatul Victoria, cand i-a tras de urechi pe Tariceanu si Vosganian pentru masurile inflationiste, BNR a inceput sa stranga surubul creditelor, foarte larg pana in acel moment.

Au urmat majorari succesive ale dobanzii de politica monetara, de la 7,5% pana 10,25%. Conditiile de creditare s-au inasprit si ele treptat pana la regulamentul foarte sever care intra acum in vigoare.

Toata lumea, inclusiv multi analisti, se uitau pe-atunci chioras la Mugur Isarescu, care sufoca cresterea economica si mai multe nu.

Dar BNR a facut doar ce n-a facut la timp tocmai Federal Reserve, adica banca centrala a SUA, care, dimpotriva, a tot scazut dobanda de politica monetara favorizand o isterie a creditarii care a pus presiune pe piata imobiliara umfland bula pana la spargere. Consecintele se vad acum.

Prin politici monetare, pentru ca altceva nu are la-ndemana, BNR nu numai ca a tinut strans creditarea, dar a si ponderat consumul incurajat periculos de punga larg deschisa inconstient de Guvern.

Este pentru a doua oara cand, practic, Mugur Isarescu trage Romania de pe marginea prapastiei. A mai facut-o ca premier, cel mai performant al Romaniei ultimilor 18 ani, cel care practic a intors vaporul dupa ce Radu Vasile il dusese direct in stanci, singurul care a elaborat o strategie economica pe termen mediu.

De la cabinetul Isarescu a inceput, de fapt, cresterea economica a Romaniei.

Asa se face ca in acest moment guvernatorul BNR este, pe plan economic, singura voce cu adevarat autoritara, profesionista, responsabila si credibila a acestei tari.

De aceea, probabil, a si preluat inclusiv comunicarea celor mai importante mesaje si apeluri pe acesta zona. Ar fi normal ca ele sa vina de la Guvern, dar in Guvern nu mai are nimeni incredere.

Este un capital urias de incredere si de profesionalism, mai util ca niciodata intr-o tara aflata intr-o criza grava de personalitati credibile si de incredere in politicieni.

Sigur, Mugur Isarescu nu e un sfant. Pentru prabusirea Bancorex, de exemplu, ar trebui poate sa raspunda la unele intrebari referitoare la supraveghere si control in sistemul bancar.

Dar plusurile sunt covarsitor mai multe decat minusurile, mai ales in ultima perioada.

Premisele post electorale nu sunt deloc vesele. Pe de-o parte, este aproape imposibil ca un singur partid sa castige alegerile. Va fi, cel mai probabil, necesara o coalitie in care sa intre doi dintre cei trei actori principali - PD-L, PSD, PNL.

Niciunul dintre premierii propusi de cele trei partide nu pare a fi pe placul potentialului partener. Theodor Stolojan este chiar o piedica in calea unei noi eventuale Aliante D.A.

Pe Mircea Geoana nu il vrea nimeni, nici macar propriul partid, iar Calin Popescu Tariceanu isi distruge singur in aceasta perioada orice credibilitate.

Anul care vine va fi foarte greu. Criza mondiala nu a fost depasita chiar daca este oarecum calmata si efectele ei ne-ar putea atinge cu adevarat abia in 2009.

Actuala guvernare lasa visteria sleita de populisme, in timp ce pretentiile salariale sunt tot mai mari si mai agresive. Increderea poporului in modul de gestionare a banului public si in competenta guvernantilor este si ea in picaj.

Va fi nevoie de un om care sa stie multa economie pentru a face fata crizei, o personalitate greu de contestat de catre partidele politice si in Parlament care sa impuna o echipa si un program de guvernare, dar si cu autoritate in fata oamenilor pentru a face digerabile refuzurile salariale si chiar unele eventuale masuri nepopulare.

Sa nu uitam si importanta credibilitatii externe a viitorului premier, pentru ca deja Comisia Europeana s-a cam parlit cu Bucurestiul si se uita cam stramb incoace.

Singurul care in acest moment pare a intruni toate conditiile in cea mai mare masura este guvernatorul BNR si este foarte posibil ca omul misiunilor imposibile sa intre intr-un plan, A,B sau C al lui Traian Basescu.

N-ar fi chiar cel mai comod premier pentru presedinte, pentru ca Mugur Isarescu e obisnuit cu autonomia totala. Ea reprezinta insa si un avantaj atunci cand vine vorba despre coerenta.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu nu ar accepta cu siguranta decat o majoritate stabila si de dreapta. Ceea ce in momentul acesta e inca greu de anticipat. Dar poate ca exact in jurul lui s-ar si putea coagula.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Fostul tenisman Ion Ţiriac, patronul turneului Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro şi găzduit zilele acestea de baza sportivă Năstase/Marica din Capitală, speră...
#Mugur Isarescu, #BNR, #guvernator, #premier, #criza , #premier