Cum ar putea ajunge Tariceanu premier (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 14:01
6036 citiri
Cum ar putea ajunge Tariceanu premier (Opinii)
Foto: tariceanu.ro - Arhiva

E inca vie perioada dintre 2005 si 2008, dar mai cu seama dupa iesirea PD de la guvernare, in 2007, cand nu trecea zi fara sa avem parte de un nou scandal intre Palatul Cotroceni si cel din Piata Victoriei.

Au fost totusi timpuri bune, pentru ca era vremea cand inca cresterea economica facea taraboiul dintre presedinte si premier sa para un simplu zgomot de fond, ceva cu care poti sa traiesti chiar foarte bine. Ca atunci au fost puse si la noi bazele prabusirii economice din 2009, asta e cealalta parte a povestii mai putin placuta.

Sa nu reluam partea urata a istoriei. Si, in contextul actual al unui scenariu in care cei implicati s-ar putea intalni de pe aceleasi pozitii, nimeni nu si-ar dori sa renasca amintirile neplacute.

Nu conteaza nici ca tocmai acele neintelegeri au tinut Romania pe loc, in cazul unei noi apropieri intre cei doi, nimeni nu isi va aduce aminte decat de lucrurile bune petrecute in mandatul lui Tariceanu. Iar astazi ambii fosti combatanti din perioada de aur a Romaniei postdecembriste au extrem de multe motive sa vada doar partile bune ale trecutului.

Oricat ar parea de ciudata o viitoare reapropiere dintre cei doi fosti inamici, nu ar trebui sa socheze pe nimeni in viitor daca macar vom auzi ca au loc cel putin discutii. Dupa toate datele astfel de tatonari ar fi existat chiar si in 2009, dupa recastigarea celui de-al doilea mandat de catre Traian Basescu si cand presedintele era in cautarea formarii unei noi majoritati parlamentare, dupa ce inca de pe atunci alianta dintre PSD si PNL ii furnizase doar un singur nume ca propunere pentru premier - Klaus Iohannis, primarul Sibiului.

Singurul element pe care trebuie sa il retinem din acel moment e strangerea unei noi majoritati in jurul unui nume agreat de Traian Basescu.

Avand acest mic detaliu proaspat in memorie si in conditiile in care USL nu ar obtine rezultatul care sa-i ofere o larga majoritate parlamentara, nu mica ar trebui sa ne fie surpriza in cazul in care ochii presedintelui se vor intalni chiar pe figura istorica a lui Calin Popescu Tariceanu. El putand fi numele perfect care sa trezeasca si amintiri placute, sa redea si increderea si, mai ales, sa aiba capacitatea sa adune in jurul lui o noua majoritate, alta decat cea poate fragil obtinuta de USL.

Asadar, doar in contextul unui scor strans la alegeri - in sensul unui USL cu foarte putin peste 50%, ori chiar sub acest prag - revenirea lui Calin Popoescu Tariceanu ar deveni plauzibila, tocmai ca motor care sa rupa vechile aliante si sa formeze altele noi.

Potentialul lui Tariceanu in acest scop ar fi urias. In primul rand, ar veni cu deja coagulata aripa anti-Antonescu din PNL si la fel de usor ar primi si sprijinul ARD - PDL, UDMR plus, bonus, cine stie cati altii dintre noii lipiti de USL.

In acest scenariu, Calin Popescu Tariceanu s-a bagat singur, raspunzand intr-un mod mai bizar la o intrebare referitoare la perspectivele castigarii unui noi mandat de parlamentar. Insa aceleasi jocuri si scenarii se pot face si cu alte nume din USL ori chiar din afara aliantei.

Important e sa implineasca doua importante conditii - sa aiba o capacitate crescuta de a dinamita USL si abilitatea de a aduna in jurul sau o noua majoritate parlamentara. E imposibil sa stim cat si daca liberalul Tariceanu si-ar dori sa se foloseasca de un astfel de prilej pentru a reveni in fruntea partidului.

Putem sa banuim insa ca nici nu ar exclude a priori o revenire in fruntea Guvernului.

De cealalta parte, Crin Antonescu i-a transmis lui Tariceanu ca, daca va accepta o astfel de oferta de la Traian Basescu, va fi exclus imediat din partid, iar presedintele va fi suspendat. Insa aceste declaratii razboinice ar avea vreo valoare doar in cazul in care USL primeste o majoritate confortabila, iar presedintele refuza sa il numeasca pe Ponta. In cazul ala, da, Tariceanu s-ar face vinovat de nerespectarea votului dat de USL in congres pentru nominalizarea lui Victor Ponta drept premier al aliantei.

Scenariul cu revenirea lui Tariceanu, cu sau impotriva vointei sale reluat astazi tot mai des in spatiul public, are relevanta pentru a intelege cat de importante vor fi procentele pe care USL le va obtine peste, in jur sau sub 50%.

La limita, un astfel de scenariu ar putea fi testat chiar si in cazul unei victorii categorice a USL, tocmai pentru a testa in Parlament, la lucru, forta si unitatea viitoarei majoritati.

Cum din partea presedintelui am avut pe marginea acestui subiect cele mai variate interpretari, toate gravitand recent in jurul enigmaticului "interes national", varianta Tariceanu sau a oricarui alt nume cu profil asemanator devine tot mai plauzibila, indiferent de rezultatul alegerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Calin Popescu Tariceanu premier Basescu, #Crin Antonescu PNL prezidentiale , #premier