Erorile premierului Tariceanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 12:22
3412 citiri
Erorile premierului Tariceanu

Cu Cristian Adomnitei evacuat pe usa din dos a Palatului Victoria, Calin Popescu Tariceanu a mai castigat cateva puncte din noua sa imagine de aparator cu orice pret al echilibrelor economice si garant al guvernarii responsabile.

E drept, demiterea ineptului ministru a venit foarte tarziu in raport cu vina invocata, votul din Parlament la legea salarizarii dascalilor, fiind decisa numai dupa ce Cristian Adomnitei a mai "muncit" din greu sa o obtina. Mai precis dupa ce prejudiciile de imagine provocate de acesta au depasit orice limita a suportabilitatii sefului sau.

Dar, de fapt, demiterea de marti nu este decat asezarea in ordinea fireasca a unui lucru care deviase de mai bine de un an de la normalitate, pentru ca Adomnitei nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata ministru al Educatiei. Aceasta a fost doar una dintre multele greseli ale premierului, greseli care se razbuna acum.

Calin Popescu Tariceanu si-a presarat singur grenade care ii explodeaza in fata chiar inainte de alegeri.

Prim-ministrul s-a complacut de cel putin un an de zile intr-o guvernare in genunchi, intr-o dependenta totala de PSD. Asa s-a ajuns ca un partid de dreapta sa execute fara cracnire ordine de stanga. Social democratii au comandat, liberalii au platit masa. Si pohta cea mare a PSD a fost sa arunce cu mita electorala.

Nimeni nu spune ca pensiile si salariile nu ar fi trebuit sa creasca. Nimeni nu pretinde ca ele sunt la un nivel acceptabil, insa politica salariala si in domeniul pensiilor ar fi trebuit sa fie una a pasilor mici si constanti.

Ne pasa sincer de profesori, medici, functionari, pensionari? Atunci ne pasa de la inceputul mandatului si le oferim majorari treptate in masura posibilitatilor, proportional cu cresterea productivitatii, astfel incat banii pe care ii primesc in plus sa fie cu adevarat valorosi, tot mai valorosi.

N-a fost asa. Majorarile au fost aglomerate in ultimul an, pentru ca lumea sa nu uite pana la alegeri. Si cum PSD nu dadea de la el a fortat tot mai mult, PD-L s-a prins in joc plusand si el, iar PNL a ajuns la fundul sacului. Abia atunci a decoperit ce inseamna guvernarea minoritara, dependenta, pactul cu diavolul si pretul imens la compromisului.

A doua mare eroare a premierului, derivand cumva din prima, a fost chiar echipa de care s-a inconjurat. Cristian Adomnitei nu a fost, din nefericire, doar un accident al acestui cabinet.

Santieristul cam agramat ajuns in fotoliul lui Spiru Haret, a fost coleg cu contabilul ajuns ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care crede ca stie mai bine decat medicii care sunt medicamentele si materialele sanitare esentiale, cu un ministru al Justitiei puscariabil, Tudor Chiuariu, a carui singura grija a fost sa se puna la adapost pe sine, dar si pe ceilalti politicieni suspectati de coruptie si ale carui decizii ne-au dus direct catre continuarea monitorizarii, cu un ministru al Agriculturii ginecolog, Dan Motreanu, incapabil sa raspunda la cea mai simpla intrebare din domneiul pe care il pastorea si cu un alt ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, acuzat de coruptie cu plicul pe masa, dar si cu un ministru de Externe, Adrian Cioroianu, care s-a facut sistematic de ras pe unde a calcat si a deschis gura.

Echipa lui Calin Popescu Tariceanu, facuta cu ce-a gasit si el prin casa, nu avea cum sa sustina o guvernare competenta si nici o buna imagine.

Si aceste greseli au fost, de fapt, rezultatul celei mari. Calin Popescu Tariceanu nu iesit din cuvantul lui Dinu Patriciu, cel care nu a facut niciodata un secret din dorinta de a alia PNL cu PSD si de a-i asigura statutul modest dar esential de partid balama, cel fara de care nu se poate face guvernare.

Dinu Patriciu pare sa-si fi atins scopul. Dar cu ce pret? Si , mai ales, cine il plateste?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Tariceanu, #erori, #executiv, #ministri , #premier