Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PSD, la putere sau in Opozitie?

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 19:30
2658 citiri
PSD, la putere sau in Opozitie?

Desi nu se poate spune daca mai poate suporta inca patru ani in opozitie, potrivit liderului PSD Mircea Geoana, partidul pe care il conduce ia in calcul si aceasta varianta.

Negocierile sunt inca deschise, dar social-democratii supraliciteaza si spun in cor ca in cazul in care nu se ajunge la o situatie conforma cu programul agreat, PSD poate foarte bine sa mai stea inca patru ani in opozitie.

"A existat o opinie destul de conturata care a sustinut ca pentru noi, si varianta ramanerii in opozitie este viabila, in absenta unei majoritati in care sa se regaseasca mandatul pe care ni l-a acordat poporul", a spus joi Mircea Geoana.

Dupa perdeaua rundelor de negocieri, in care orice varianta ar putea fi posibila, PSD se lasa greu curtat argumentand ca opozia este mai buna decat o mezalianta incomoda.

Rezultatul fotografic al alegerilor ii obliga pe romani sa ramana deschisi la orice varianta, nemaiputandu-se specula in functie de simpatii si conflicte.

Trei variante de guvernare

Refacere aliantei PD-L - PNL

Se poate spune ca dreapta cumulata a castigat alegerile parlamentare din 2008, cu un scor care a depasit 50%. Aceasta varianta este considerata a fi in conformitate cu vointa electoratului, atat de incercata de redistribuiri si matematici care ii schimba sensul.

Un avantaj al acestei guvernari este faptul ca Alianta D.A inca exista din punct de vedere juridic. Iar in timp ce liderul PDL Emil Boc vorbea despre o "victorie a dreptei" si liberalul Calin Popescu Tariceanu nu ar avea nimic impotriva unei astfel de aliante, PSD ar putea sta din nou in Opozitie, numarand greselile adversarilor.

Alianta PSD - PD-L

Nimic nu este imposibil, desi la prima vedere poate parea improbabil. In timp ce veteranul Ion Iliescu nu vede cu ochi buni o astfel de alianta, Mircea Geoana merge pe principiul totul este posibil.

Pe de alta parte, liberalii nu ar avea decat de castigat, daca se poate spune asa ceva, din patru ani de opozitie. Dupa patru ani de guvernare, PNL poate sa isi recupereze in voie fortele si sa adune sange proaspat in venele partidului.

Alianta PSD - PNL

In acest caz se poate vorbi despre o oficializare a unei relatii care dureaza de doi ani. Daca pana acum partidele si-au sustinut mai mult programele decat figurile politice, iar cele doua parti sunt dispuse sa renunte fiecare la premierii Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu, o intelegere poate fi mai mult decat probabila.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#variante gurvernare, #alegeri parlamentare 2008, #Mircea Geoana, #premier, #opozitie , #premier