Tariceanu, audiat in cazul vanzari pachetului de 8% din actiuni catre angajatii Petrom

Joi, 21 Iunie 2012, ora 18:46
3656 citiri
Tariceanu, audiat in cazul vanzari pachetului de 8% din actiuni catre angajatii Petrom
Foto: Arhiva

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat joi, la iesirea din sala de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ca a fost audiat ca martor in dosarul privatizarilor strategice, in legatura cu vanzarea pachetului de 8% din actiuni catre angajatii Petrom.

"Este un proces in care exista suspiciuni ca ministrii ar fi avut legaturi cu anumite grupuri de interese care sa fie favorizate. In realitate, va pot spune ca nu a existat o astfel de intentie din partea ministrilor. Propunerea de ordonanta de urgenta avea o diferenta fata de prevederile contractului de privatizare. Contractul de privatizare viza vanzarea pachetului direct catre salariati. Propunerea de ordonanta de urgenta vorbea de vanzarea de actiuni catre asociatia salariatilor, lucru care nu era iesit din comun. Au mai fost multe privatizari cand vanzarea s-a facut catre asociatia salariatilor", a declarat Tariceanu.

Sedinta de judecata s-a desfasurat cu usile inchise, in Camera de Consiliu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu s-a prezentat joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a fost citat ca martor in procesul privatizarilor strategice in care sunt judecati fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy.

In acelasi dosar au mai fost citati, tot ca martori, fostii ministri Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela si Adriean Videanu.

Fostul ministru al Economiei si Comertului Codrut Seres si fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, sunt judecati pentru tradare prin transmitere de secrete. Alaturi de ei, in acelasi dosar, mai sunt trimisi in judecata Gabor Kerekes, fost secretar de stat in ministerul condus de Nagy, cetateanul romano-american Mircea Flore, senior director la CSFB Europe Ltd. Londra, cetateanul ceh Michal Susak si cetateanul turc Oral Mustafa.

In sarcina celor sase s-a retinut ca, in perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si inculpatii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Mihai Dorel Mucea si Mihai Radu Donciu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material, arata procurorii.

Din rezolutia intocmita de procurori, reiese ca mai multe firme si consortii straine l-ar fi folosit pe Stamen Stanchev pentru obtinerea unor informatii din interior care sa-i favorizeze in procesul de privatizare a unor importante societati de stat - Electrica Muntenia Sud 1, Radiocomunicatii SA, Posta Romana, Romtelecom, Petrom.

Mucea si Donciu scoteau din interiorul celor doua ministere la care lucrau informatii secrete despre privatizarea unor "obiective strategice", informatii "nedestinate publicitatii", apoi le transmiteau direct lui Stantchev, lui Mustafa Oral - considerat "canal de legatura" - sau direct unor cetateni straini. In general, de la Stantchev, datele despre starea licitatiilor ajungeau la persoane din strainatate care le foloseau pentru ca firmele pe care le reprezentau sa castige licitatiile pentru consultanta sau privatizare.

Robert Marius Neagoe, sotul fostului presedintei Tribunalului Municipiului Bucuresti, Mona Lisa Neagoe - avea rolul de a promova proiecte ale unor acte elaborate in asa fel incat licitatiile sa fie castigate de cel care facuse comanda prin Stantchev. Benyatov primea informatiile si le furniza la randul lui unor firme, concurente inainte, care deveneau asociati, pentru a putea castiga licitatiile, cu ajutorul datelor secrete divulgate din interiorul ministerelor.

Reteaua lui Stanchev ar fi distorsionat grav mediul concurential si a afectat imaginea externa a Romaniei, ba chiar a pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana, intrucat au fost incalcate obligatiile asumate in capitolul 6 din Tratatul de aderare: "Politica in domeniul concurentei".

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Tariceau proces Petrom , #premier