Ziare.com

Tariceanu nu este de acord cu reducerea TVA la alimente

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 16:41

   

Tariceanu nu este de acord cu reducerea TVA la alimente
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat, miercuri, impotriva reducerii TVA la alimente decisa de Senat, anuntand ca, in cazul in care legea va trece si de Camera Deputatilor (forul decizional in acest caz), Ministrul Finantelor o va ataca la Curtea Constitutionala.

Senatul a decis, miercuri, reducerea de la 19% la 5% a TVA la alimentele de baza - paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Primul ministru sustine insa ca aplicarea acestei cote reduse de TVA nu s-ar resimti in scaderea preturilor pentru polulatie, in schimb ar afecta puternic veniturile bugetului de stat.

"Consecintele economice sunt zero, in conditiile in care comerciantii nu pot fi fortati ca, odata cu reducerea TVA, sa micsoreze pretul care este dat de cerere si oferta", a afirmat Tariceanu. El a mai afirmat ca, astfel de acte normative ar trebui sa fie insotite si de identificarea surselor pentru acoperirea veniturilor care nu mai sunt incasate la bugetul de stat.

Initiativa legislativa contine, totusi, o prevedere prin care vor fi majorate accizele pentru produse de lux sau daunatoare sanatatii, pentru a asigura compensarea veniturilor bugetare in urma reducerii TVA, informatie care nu a fost mentionata de primul ministru.

Prevederea de reducere la 5% a TVA pentru produsele alimentare de baza, cuprinsa intr-o propunere legislativa pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, a fost initiata de senatorii social-democrati si adoptata cu 44 de voturi pentru, 16 impotriva si 15 abtineri.

Patronatele sustin ca preturile ar scadea cu pana la 14%

De cealalta parte, reprezentanti ai patronatelor din industria alimentara au declarat miercuri pentru NewsIn ca in cazul in care reducerea TVA se va aplica la alimente, preturile ar putea scadea cu pana la 14%.

"Daca aceasta lege se aplica, s-ar putea sa nu mai avem cele mai scumpe produse alimentare din Uniunea Europeana sau poate chiar vom reusi sa avem preturi mai mici. Daca reducerea de TVA va trece, toate estimarile de crestere a preturilor in industria alimentara se vor anula, chiar cu riscul unei pierderi pe termen scurt, pentru ca vom castiga ulterior, iar preturile ar putea inregistra o reducere curpinsa intre 5 si 14%", a declarat pentru NewsIn presedintele Romalimenta Sorin Minea.

In favoarea aprobarii acestei legi se declara si presedintele Rompan Aurel Popescu. "Noi militam pentru aceasta lege de ani de zile si cred ca ea va scoate la suprafata economia subterana, incasarile bugetare vor creste si cel mai important lucru, preturile vor fi reduse cu circa 14%", a declarat, pentru NewsIn, Popescu.

Citeste mai multe despre Tariceanu reducere TVA patronate alimente
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1279 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cu reducerea impozitului pe profit a fost de acord pentru ca ii influenta pozitiv afacerile. ce sa-l mai intereseze sa aiba si cel sarac un kilogram de carne , pe luna, in plus?!? unde s-au dus taranistii acolo vor ajunge si liberalii - 1%.

 

ADEVAR SPUSE

FRATILOR NU VA ASTEPTATI CA PATRONI SA REDUCA PRETURILE DACA SE REDUCE TVA.IATA UN LUCRU DESPRE CARE ARE IN SFIRSIT DREPTATE TARICEANU.SUNT SIGUR CA, NU ARE ROST SA II FACEM CU BANI PE HOTII DE PATRONI,NU VA LASATI PACALITI IARA EXEMPLE DACA VRETI CITIND ISTORICUL IN TARA ASTA VETI VEDEA CA,AM DREPTATE.

 

hotia patronilor

Totul nu este decat o modalitate de a le rotunji profiturile la hotii de patroni din industria alimentara. Au mai fost reduceri de TVA si in trecut, fenomenul a fost o mare teapa, pentru ca patronii nu au scazut preturile deloc sau cel mult 1-2 % ca peste 4-6 luni, sa le creasca mai mult decat inainte. Stiti de ce avem cele mai mari preturi la alimente din Europa ? Avarismul patronilor, incompetenta statului de a face controale si a da amenzi.

 

Remediati raul produs de TVA.

Patroni dau tonul scunpirilor in Romania,guvernul bajbaie,populatia este spoliata ,saracia se adanceste iar.Se impunne DESFIINTAREA TVA la alimentele indigene si import si la serviciile de orice fel. TVA sa ramana pentru restul produselor. TVA salveaza institutiile de stat si particulare de la falinent . Conducerea acestora nu se ingrijesc de diversificarea serviciilor,nu se modernizeaza pentru a avea prifit ci se multumesc cu acel rusinos IMPOZIT numit TVA.Statul trebuie sa-si restranga RISIPA si sa-si gestioneze eficient restul veniturilor.Guvernul sa atins in mod ilegal de veniturile locale ale municipiilor pe unele domeniiprivandu-le de fonduri. Pentru a compensa aceste pierderi,in locul TVA sa se instituie o taxa de 5% la alimente din care 4% la bugetul primariei municipiului si 1% la buget. In felul acesta sant exclusi producatorii si comerciantii de la MANIPULARI cu TVA,bugetul de stat va fi degrevat de sume mari repartizate municipiilor, municipiile se vor preocupa de bunul mers al comertului alimentar si se vor face incasari si la buget,natural mai mic, dar creste puterea de cumparare a populatiei,se reduce saracia sicatele de majorari de salarii pe economie. Curaj,caci doar inceput e greu apoi va fi bine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor