Tariceanu: Nu mai merge agricultura pe care au facut-o strabunicii

Vineri, 16 Mai 2008, ora 21:16
1183 citiri
Tariceanu: Nu mai merge agricultura pe care au facut-o strabunicii

Agricultura pe care au facut-o strabunicii este depasita de politica noii piete comerciale motiv pentru care romanii trebuie sa faca pasul catre modernizare, a declarat, vineri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Nu mai merge agricultura pe care au facut-o strabunicii. Indemnati-i (pe agricultori, n.red.) sa se asocieze cu suprafete mai mari ca sa devina competitivi, pentru ca daca nu au productivitate si lucreaza pe doua hectare, atunci nu o sa poata sa iasa din saracie", a explicat Tariceanu, aflat la inaugurarea centrului agricol Hunedoara.

Potrivit premierului, in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), program in cadrul caruia Romania are fondurile europene, la Ministerul Agriculturii au fost depuse proiecte ce "insumeaza de patru ori mai mari decat valoarea banilor disponibili in aceasta faza, ceea ce dovedeste interesul si faptul ca informatia in agricultura informatia a fost bine difuzata, deci oamenii sunt informati si isi pregatesc proiecte".

"Am convingerea ca aceste fonduri care vor fi derulate prin PNDR - sunt zece miliarde euro destinati agriculturii pana in 2013, dintre care 8 miliarde de la Uniunea Europeana si doua miliarde de la bugetul Romaniei - vor putea sa contribuie in mod esential la modernizarea agriculturii", a adaugat Tariceanu.

Seful Executivului a anuntat ca "banii vor fi alocati in trei directii. Prima masura este cea referitoare la achizitia de echipamente pentru imbunatatirea productivitatii la nivelul gospodariilor agricole ale fermelor, adica tractoare, combine, semanatori, tot ceea ce tine de utilajele care se folosesc intr-o gospodarie agricola.

A doua masura se refera la echipamente si investitii pentru prelucrarea produselor de baza, adica abatoare, fabrici de mezeluri, fabrici de conserve, tot ceea ce tine de prelucrarea produselor de baza.

A treia masura este legata de dezvoltarea infrastructurii rurale, pentru ca fara o infrastructura moderna, care inseamna drumuri de acces, utilitati, apa, canal, gaze, nu putem vorbi in mediul rural de activitati economice, nimeni nu va veni intr-un loc izolat, fara un minim de acces, de utilitati, nimeni nu va veni sa faca activitati economice".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Calin Popescu Tariceanu, #bani, #fonduri, #agricultura, #proiecte, #strabunici , #premier