Tariceanu:Petrom ar fi ajuns o ruina in incapacitate de plata, daca nu era privatizata

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 11:26
1749 citiri
Tariceanu:Petrom ar fi ajuns o ruina in incapacitate de plata, daca nu era privatizata

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu considera ca privatizarea Petrom a fost una reusita si ca, daca nu s-ar fi privatizat, compania ar fi ajuns o ruina in incapacitate de plata.

"Petrom este un exemplu de privatizare reusita, spun asta din mai multe considerente. Dupa privatizare si-a fixat obiective ambitioase de investitii, dezvoltare si calitatea serviciilor, pe care le si realizeaza. Ce era PECO pe vremuri si ce e azi Petrom?

Daca nu era privatizat, Petrom ar fi fost o jale, o ruina, ar fi intrat in incapacitate de plata. Asa de bine era gestionata zona de rafinare, incat, in 1997, cele cinci rafinarii din tara erau primele in clasamentul companiilor cu pierderi. Pierderile erau de peste 500 de milioane de dolari", a spus fostul premier, citat de Adevarul.

Tariceanu considera ca procesul de privatizare ar trebui sa continue, pentru ca managerii romani au mentalitatea din urma cu 10-15 ani si ca doar printr-un management privat o companie poate fi eficienta.

Pentru a-si explica opinia, Tariceanu a dat un exemplu de cum se fura la Sidex in '97.

"Va dau un exemplu de modul cum intreprinderile de stat au fost si inca sunt gestionate. In 1997, cand eram ministru al Industriilor, i-am rugat pe directorii din minister sa facem un audit la Sidex, unde erau pierderi de un milion de dolari pe zi. Concluzia auditului? Din cauza tehnologiei invechite se pierd bani. Insa era clar ca nu era asa. In urmatorul an dupa privatizare, avea profit un milion de dolari pe zi. Ce se intampla de fapt cand era la stat? Toate intrarile si iesirile treceau prin firmele capusa ale baietilor simpatici", a povestit Tariceanu.

Din punctul sau de vedere, in Romania se pot face privatizari mai inteligente, prin listarea la bursa a unor pachete de actiuni. Important este faptul ca, odata cu schimbarea actionariatului, se schimba si managementul", a mai spus Tariceanu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Calin Popescu Tariceanu Petrom, #privtizare Petrom , #premier