Tariceanu, politicianul de dreapta care scrie numai cu stanga (Opinii)

Vineri, 29 Mai 2015, ora 14:08
4358 citiri
Tariceanu, politicianul de dreapta care scrie numai cu stanga (Opinii)
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului Romaniei e un personaj fascinant. A ajuns la 63 de ani si are o venerabila cariera politica de 25 de ani.

Nu a inceput de jos, a fost propulsat de tatal sau vitreg, Dan Amedeo Lazarescu, fruntas liberal, detinut politic, in prima linie a liberalismului romanesc de dupa 1990. Tatal sau vitreg, sustinatorul sau, a recunoscut in 2001 ca a fost colaborator al Securitatii in perioada comunista.

Calin Popescu Tariceanu a fost vreme de patru ani prim-ministru, fiind adus la putere de Alianta DA, luandu-i locul lui Theodor Stolojan, care s-a retras pentru a-i face partie lui Traian Basescu in cursa nebuneasca impotriva lui Adrian Nastase.

Actualul presedinte al Senatului e fascinant pentru ca, in opinia mea, e un tip extrem de norocos. Nu cred ca a fost un mare om politic, ci, mai degraba, o manta de vreme rea. Era acolo cand se declansa o criza si era numit in functie provizoriu, provizorat care se transforma intr-o eternitate.

Asa a ajuns prim-ministru, propulsat de Basescu pentru ca avea nevoie de un liberal dupa renuntarea lui Stolojan, asa a ajuns presedintele Senatului, propulsat de Victor Ponta care avea nevoie ca de aer de un liberal ca sa mentina iluzia USL.

Domnul Tariceanu, in opinia mea, nu crede in nimic sau, daca vreti, liberalismul domniei sale incepe si se termina cu propriul interes. Nu poate castiga alegeri, nu a putut duce PNL spre o victorie, dar poate fi util, atunci cand un om politic sau altul are nevoie de un liberal cu care sa treaca puntea.

A rezistat ca prim-ministru pana in 2008, un intreg mandat printr-o alianta cu PSD si promovand o serie de masuri populiste, printre care cresterea nejustificata a pensiilor, provocand dezechilibre macro-economice care au explodat in criza din 2009.

A ramas celebru pentru declaratiile, dupa prabusirea pietei imobiliare din SUA, in care spunea ca Romania nu va fi atinsa de criza. Nici astazi nu putem spune cu adevarat ca am iesit din criza care nu ne putea atinge, conform opiniei fostului prim-ministru.

Astazi, domnia sa joaca un rol ciudat in politica romaneasca. Cred ca acest rol de "berbec" pus sa doboare portile DNA si ale instantei supreme a fost asumat in mod voluntar.

Eu cred ca domnul Tariceanu e chiar suparat ca politicienii isi pierd privilegiile, ca pot fi arestati, pot fi condamnati si pot fi egali cu ceilalti muritori. Dupa parerea mea, domnia sa, de un sfert de secol, a fost privilegiat, a fost LIBERALUL care nu trebuie sa faca nimic pentru a obtine totul.

A fost prietenul lui Dinu Patriciu, miliardarul, care astazi nu mai e printre noi, a fost prietenul lui Dan Voiculescu, a fost prietenul lui Crin Antonescu si Victor Ponta. Pentru a fi ales, pentru a primi o functie a facut mereu mici servicii sponsorilor din umbra, un biletel roz pentru Traian Basescu, o scrisorica pentru Klaus Iohannis.

Dar faptul ca lumea in care el, LIBERALUL, e de neatins ar putea sa se schimbe il face sa lupte pana la capat.

Nu stiu cum va ramane Calin Popescu Tariceanu in istorie, dar cred ca istoricii viitorului isi vor da seama cand ii vor cerceta faptele de arme ca a fost cel mai ciudat om de dreapta pentru ca, intotdeauna, a scris cu stanga.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Calin Popescu Tariceanu Laura Kovesi, #Calin Popescu Tariceanu Livia Stanciu , #premier