Tariceanu: Protestul primarilor este deplasat

Sambata, 02 Februarie 2008, ora 18:31
791 citiri
Tariceanu: Protestul primarilor este deplasat

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, la Brasov, ca protestul primarilor impotriva trecerii taxei pe impozitul tranzactiilor imobiliare la bugetul de stat este unul deplasat.

Tariceanu a apreciat ca primarii care critica faptul ca taxa pe tranzactiile imobiliare intra la bugetul de stat sufera de "ingustime", fiind vorba despre primari PD, din orase foarte mari, "care inregistreaza venituri exorbitante" din aceasta taxa. Premierul a facut un "rationament prin reducere la absurd" - ce s-ar intampla de exemplu in Brasov daca nu s-ar colecta taxa in bugetul central.

"De ce sa nu plateasca fiecare cetatean taxele la cartier, ca n-au sectoare in Brasov, sau la scara de bloc?! Sau mai bine fiecare cetatean nu mai plateste nicio taxa si-si construieste el doi centimetri de drum asflalt, cinci milimetri de conducta cu apa si un metru de cablu de alimenatre cu energie electrica. Am facut un rationament prin reducere la absurd ca sa intelegeti cat de deplasata este aceasta chestiune", a subliniat prim-ministrul.

In plus, Tariceanu a punctat ca sunt municipalitati care incaseaza sume foarte mari dintr-o taxa in care nu au niciun fel de contributie, deoarece taxa pe tranzactiile imobiliare este o operatiune pur comerciala. "Orice fel de taxa poate fi contestata, dar Guvernul are obligatia sa priveasca nu doar pe cei cu bugete superconsistente, ci sa aiba responsabilitatea ca toate regiunile sa beneficieze de pe urma dezvoltarii proiectelor de infrastructura, educatie", a mai afirmat Tariceanu.

Potrivit lui Adriean Videanu, Asociatia Municipiilor din Romania, al carui presedinte este, ar urma sa atace Codul fiscal in contecios administrativ. La randul sau, presedintele PD-L, Emil Boc, a solicitat Guvernului sa renunte la "furtul din banii autoritatilor publice locale".

Boc a spus ca aceasta cota de 50% trebuie sa ramana in continuare la nivelul autoritatilor administratiei publice locale pentru ca reprezinta resurse financiare prin care autoritatile locale isi pot pune in practica proiectele de dezvoltare si a atras atentia ca este vorba despre o suma totala de peste 200 milioane euro. in ceea ce priveste Municipalitatea Cluj, unde Emil Boc este primar, el a spus ca anul trecut s-au incasat 5 milioane de euro din cota parte din taxa pe tranzactii imobiliare, iar anul acesta sunt prognozate 6 milioane de euro.

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul campaniei ”Campionatul Gropilor” din București. Avem nevoie de cititorii noștri mai mult ca oricând pentru a face lucrurile să se miște. Tot ce trebuie să faci este...
#Tariceanu, #protest, #primari , #premier