Tariceanu: Somajul ar putea creste in 2009 din cauza romanilor din Spania

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 14:10
1782 citiri
Tariceanu: Somajul ar putea creste in 2009 din cauza romanilor din Spania

Rata somajului ar putea creste in 2009 din cauza intoarcerii in tara a romanilor aflati la munca in state afectate de criza economica, astfel incat este necesar ca bugetul sa prevada venituri pentru plata indemnizatiilor de somaj, a explicat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Rata somajului in 2009 va depinde si de un alt factor care este foarte greu de evaluat. Depinde de numarul de romani care s-ar putea intoarce din strainatate, din statele grav afectat, cum este Spania. In Spania este o grava recesiune economica, un somaj care practic a explodat", a declarat premierul.

Seful Executivului a spus ca este necesar, din acest motiv, ca bugetul asigurarilor de somaj sa prevada veniturile pentru plata indemnizatiilor de somaj. Premierul a precizat ca in Romania nu se poate vorbi de o recesiune economica ci de o scadere a cresterii economice, estimata la 4-6% pentru anul viitor.

Tariceanu a afirmat ca Romania nu are nevoie "sub nicio forma" de ajutor financiar international dupa modelul statelor vecine, insa numai daca masuri precum majorarea salariilor profesorilor cu 50% vor fi evitate. "Economia este sanatoasa. Dar sa stiti un lucru. Daca in aceste momente luam masurile contrare, o << rezolvam >> si pe a noastra", a spus el.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde de lei).

Tariceanu se intalneste cu premierii Ungariei si Poloniei

Premierul a anuntat, luni, ca va discuta cu prim-ministrii Ungariei si Poloniei pentru a pune la punct o pozitie comuna cu privire la operatiunile speculative asupra monedelor nationale, facute de bancile salvate de la faliment cu ajutorul banilor publici.

"Dorim sa articulam o pozitie comuna. Nu mi se pare normal ca in anumite tari bancile sa fie salvate cu bani publici si, dupa aceea, aceleasi banci, sa faca operatiuni speculative pe moneda romaneasca. Cu alte cuvinte sa faca operatiunile speculative si sa faca profit pe carca contribuabilului roman. Aceste lucruri trebuie rezolvate", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca vrea ca, impreuna cu cele doua state, care au fost tinta unor astfel de speculatii, sa articuleze o pozitie comuna.

Premierul a precizat ca va discuta aceste probleme doar cu omologii din Ungaria si Polonia pentru ca sunt singurele state care au moneda nationala, restul avand consiliu monetar.

Discutia cu premierul Ungariei va avea loc luni, iar cea cu omologul sau polonez, marti, a precizat Tariceanu.

Forintul, zlotul si leul au fost in ultimele saptamani tinta unor speculatii intense, care le-au sporit volatilitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
#Calin Popescu Tariceanu, #Somaj, #rata, #romani, #Spania, #Ungaria, #Polonia , #premier