Argumentele lui Tariceanu pentru respingerea tentativelor de desfiintare a Senatului

Joi, 12 Iunie 2014, ora 15:19
2172 citiri
Argumentele lui Tariceanu pentru respingerea tentativelor de desfiintare a Senatului

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, ca istoria celor 150 de ani de activitate a institutiei pe care o conduce reprezinta un argument impotriva desfiintarii acestei Camere si, totodata, a bicameralismului.

La simpozionul "150 de ani - Istorie si traditie in Senatul Romaniei. Bicameralismul parlamentar in Romania. Traditie si perspective", Tariceanu a punctat, totodata, si necesitatea redefinirii institutiei Senatului astfel incat aceasta sa isi recastige "vocatia de a reprezenta atat interesele nationale, cat si interesele regionale".

"Pentru mine, ca si pentru multi altii, politicieni sau simpli cetateni, aceasta istorie a Senatului reprezinta un argument foarte puternic, departe de a fi singurul, in favoarea respingerii hotarate a oricarei tentative de desfiintare a Senatului Romaniei si de anulare a bicameralismului, care are in tara noastra una dintre cele mai vechi si mai ilustre traditii din Europa si din lume, dar este si o incurajare pentru redefinirea Senatului, in spiritul vremurilor noastre, atat in propria sa identitate, cat si in raport cu alte institutii ale statului si, in primul rand, cu partenerul sau parlamentar, Camera Deputatilor", a spus presedintele Senatului.

Tariceanu le-a vorbit participantilor la simpozion si despre importanta bicameralismului, reamintind faptul ca, in anul 2003, Constitutia revizuita a vizat prevederea unor distinctii clare intre cele doua Camere ale Parlamentului si atributiile acestora.

Tariceanu confirma: L-a taiat pe Basescu de pe lista invitatilor la aniversarea Senatului

"Legea electorala din 1990, precum si Constitutia din 1991 s-au grabit sa restaureze principiul bicameralismului, traditional in sistemul politic romanesc, dar nu au avut atunci mijloacele politice, nici conceptuale pentru a conferi Senatului, chiar prin legea suprema, o identitate distincta de cea a Camerei Deputatilor.

Astfel, mai toate articolele din Constitutie asociaza, intr-o unica entitate, Camera Deputatilor si Senatul, atat sub aspectul alegerilor, cat si in ceea ce priveste atributiile", a mai spus Tariceanu.

La simpozionul organizat in Aula Academiei Romane au participat presedintele Academiei, Valentin Vlad, presedintele de onoare al Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologice, acad. Dan Berindei, directorul Institutului de Cercetari Juridice "Academician Andrei Radulescu", prof. dr. Mircea Dutu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, precum si vicepresedintii social-democrati ai Senatului, Ioan Chelaru si Cristian Dumitrescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Calin Popescu Tariceanu desfiintare Senat, #Tariceanu aniversare Senat, #aniversare 150 ani Senat , #Senat