Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Calin Popescu Tariceanu, rusinos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 13:00
15103 citiri
Calin Popescu Tariceanu, rusinos

Prin declaratia privind majorarile salariale prea mari care ar fi acordate profesorilor prin noua lege a salarizarii, dl Tariceanu nu doar ca a insultat grav cadrele didactice din Romania, ci a dat masura incompatibilitatii domniei sale cu statutul de om de stat si, ma tem, chiar cu acela de intelectual. Rusinos.

"Am lucrat si eu in invatamant, programul nu e de opt ore pe zi, in invatamantul preuniversitar, daca pui la cap toate vacantele, ai patru luni de vacanta pe an. Patru luni de vacanta.

Eu nu gasesc ca sunt justificate unele din aceste majorari. Cred ca, in final, legea salarizarii este una foarte generoasa si cred ca isi atinge obiectivele si sper ca pe langa salariile bine platite sa avem si o crestere substantiala a calitatii serviciilor publice, fie ca vorbim de sanatate, fie ca vorbim de invatamant", spune presedintele Senatului.

Este trist ca un om care se pretinde intelectual, chiar fost profesor, considera ca munca unui dascal se reduce sau ar trebui sa se reduca la orele petrecute la catedra. Ca de multe ori asa se intampla este adevarat si, de aceea, calitatea invatamantului romanesc este foarte scazuta.

In mod normal, timpul de la catedra are in spate multe alte ore de studiu, de pregatire, ar trebui sa fie rezultatul unei permanente perfectionari si cautari.

Ce inseamna sa pregatesti o ora a explicat o profesoara senzationala care mi-a acordat recent un interviu, Violeta Dascalu.

De ce nu se intampla asta de multe ori, poate de cele mai multe ori? Din cel putin doua motive. Pe de-o parte, profesorii platiti foarte putin sunt nevoiti sa alerge dupa bani mai tot timpul, fie ca e vorba de meditatii, fie ca e vorba despre mai multe norme, mai multe slujbe. Nimeni nu poate fi acuzat ca vrea sa traiasca decent.

Pe de alta parte, cei mai buni studenti nu ajung in invatamant, cu rarele exceptii ale unui har exceptional si asta se vede din notele de la definitivat si titularizare. Si fiind ei insisi mediocri, nu pot cultiva decat mediocritatea, superficialitatea, minima rezistenta.

Asa vrem sa tinem invatamantul romanesc?

Pentru ca dl Tariceanu asta ne spune: voi munciti putin, noi va platim putin, e in ordine sa ramana asa. Nu e. In ordine ar fi sa impui exigenta pentru bani corecti, asa ar trebui sa gandeasca un om de stat: cum sa iesim dn mocirla, nu cum sa o facem cat mai avantajoasa.

Veti spune ca si inainte de 1989 profesorii erau prost platiti, dar isi faceau treaba cu mult mai bine.

Da, dar atunci erau capitivii sistemului comunist. Nu aveau unde sa se duca, nu aveau optiuni. Acum si piata muncii si lumea le e deschisa si nimic nu ii poate tine intr-o slujba care sa ii condamane la saracie si frustrare. Nemaifiind prizonieri, trebuie sa fie motivati.

In plus, numai o mentalitate comunista poate sa egalizeze normarea muncii indiferent de continutul ei. Ca strunjesti suruburi, sapi santuri, faci opere de arta sau modelezi creiere trebuie sa intri in grila celor 8 ore. O tampenie perfecta.

Fiecare munca are specificul ei si normarea se face in functie de acest specific.

Toti ne plangem ca avem tot mai putina calitate in mai toate domeniile. Ca promotiile de studenti sunt tot mai slabe. Ca exista absolventi de facultate care nu stiu sa foloseasca acuzativul (chiar dl Tariceanu), "decat" intelectuali, care scriu "miau" ca pisica.

Nu e atat problema facultatilor, cat a materiei prime care intra in ele.

Cand elevii nu sunt obisnuiti sa gandeasca, sa invete, nu capata un fundament solid, nu ai cum sa construiesti o suprastructura solida.

Si fundatia solida presupune investitie in scoala, in profesori, in educatie, inclusiv cu salarii decente pentru profesori.

E adevarat ca oamenii educati sunt exigenti la vot, ceea ce dl Tariceanu stie probabil mai bine decat cum e cu acuzativul. Si ca orice politician pigmeu prefera captivii needucati.

Nu salariile profesorilor sunt problema momentului. Ci hotia pe care actuala putere se straduieste din rasputeri sa o puna din nou la adapost si populismul grosier al actualei puteri care distruge orice sansa de dezvoltare a Romaniei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tariceanu salarii profesori , #Senat