Proiectul lui Tariceanu prin care Iohannis nu mai e lasat sa numeasca procurorii-sefi a fost amanat

Marti, 14 Martie 2017, ora 17:42
2961 citiri
Proiectul lui Tariceanu prin care Iohannis nu mai e lasat sa numeasca procurorii-sefi a fost amanat
Foto: Ziare.com

Proiectul de modificare a statutului judecatorilor si procurorilor, initiat de catre Calin Popescu Tariceanu, potrivit caruia presedintele si ministrul Justitiei sunt exclusi din procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si a procurorului general, a fost amanat marti de Comisia juridica a Senatului, din cauza ca initiatorul a fost absent.

Decizia de amanare a dezbaterii initiativei lui Calin Popescu Tariceanu a fost luata cu sase voturi din partea partidelor din arcul guvernamental (PSD, ALDE, UDMR), in vreme ce opozitia, PNL si USR, a votat impotriva.

De asemenea, Comisia juridica a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa spuna daca isi mentine avizul negativ la adresa initiativei legislative.

Totodata, senatorii juristi i-au solicitat ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa vina pe 28 martie la comisie si sa spuna daca sustine initiativa lui Calin Popescu Tariceanu.

In Comisia juridica, senatorii PNL si USR au solicitat dezbaterea initiativei legislative chiar daca Tariceanu este absent.

"Sa facem abstractie ca initiatorul este vremelnic presedintele Senatului. Proiectul este vechi, nu vad de ce sa amanam doar pentru ca initiatorul este presedintele Senatului. Avem aviz negativ de la CSM, care mentioneaza ca procedura de numire a sefilor ICCJ asa cum o vede initiatorul ar fi neconstitutionala.

Tot CSM solicita pastrarea acestui atribut in fisa postului presedintelui. Si Guvernul a dat punct de vedere negativ si inclusiv presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a pronuntat impotriva, solicitand senatorilor PSD un vot de respingere anul trecut", a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Reprezentantul USR in Comisia juridica, senatorul George Dirca, a spus ca partidul din care face parte impartaseste punctul de vedere al colegilor liberali.

"Avizul CSM a venit de mai bine de un an, nu avem nevoie de un alt aviz pe ideea sa solicitam cate un aviz pana vine unul favorabil. E un proiect care a primit atatea critici de constitutionalitate in avizul CSM incat rar mi-a fost dat sa vad. Toate avizele sunt negative, nu vad de ce am amana dezbaterea", a declarat Dirca.

Vicepresedintele Senatului, liberala Iulia Scantei, prezenta la dezbaterile comisiei juridice, a declarat si ea ca nu considera oportuna o noua solicitare de aviz din partea CSM.

"O sa ne trezim ca noul aviz va fi la fel, o sa mai cerem un nou aviz. Noul aviz nu are cum sa fie altfel, chiar daca s-a schimbat partial componenta CSM. Principalul argument al initiatorului nu a fost mentinerea echilibrului puterilor statului, ci proiectul are ca scop distrugerea acestui echilibru", a declarat Scantei.

Propunerea opozitiei de dezbatere a initiativei in lipsa lui Calin Popescu Tariceanu nu a mai fost supusa la vot. Presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, a propus amanarea pentru 28 martie, iar propunerea sa a fost votata de senatorii PSD, ALDE si UDMR.

Ce prevede proiectul lui Tariceanu

Potrivit proiectului de lege, presedintele Romaniei si ministrul Justitiei sunt exclusi din procedurile de numire a procurorilor-sefi DNA, DIICOT si procurorului general al Romaniei, acestia fiind desemnati de catre CSM.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data", prevede proiectul de lege.

Proiectul lui Tariceanu: Vrea ca ministrul Justitiei si presedintele sa nu mai decida sefii parchetelor (Video)

Tariceanu nu vrea sa il mai lase pe presedinte sa numeasca procurorii sefi - legea a trecut de Camera Deputatilor

Revocarea acestora se face tot de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general.

In prezent, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de catre presedinte, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

Totodata, potrivit proiectului, Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii. Revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii se face de catre ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a institutiei.

Potrivit legisatiei in vigoare, presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM.

Proiectul de lege, initiat de Calin Popescu Tariceanu a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputatilor, iar Senatul este for decizional in acest caz.

In Senat, incepe dezbaterea pe legea care-i taie lui Iohannis dreptul de a numi procurorii-sefi. Se anunta protest in plina zi, la Parlament

Daca se adopta proiectul lui Tariceanu, am fi prima tara UE in care procurorii-sefi nu sunt numiti de seful statului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#proiect Tariceanu numire procurori sefi, #Tariceanu proiect Iohannis procurori sefi, #Iohannis numire procurori sefi, #proiect numire procurori sefi , #Senat
Comentarii