Tariceanu tulbura apele in PSD (Opinii)

Vineri, 14 Martie 2014, ora 09:42
6784 citiri
Tariceanu tulbura apele in PSD (Opinii)

Cine si-a inchipuit ca fostul lider liberal Calin Popescu-Tariceanu (CPT) pogoara liniste si pace peste poporul PSD nu cunoaste nici felul de a fi al acestui partid, nici agenda actuala a fostului prim-ministru al Aliantei DA (2004-2008).

Daca despre istoria si psihologia social-democratilor vorbesc zilnic jurnalistii, despre planurile lui CPT se stiu putine lucruri, iar obiectivele enuntate inainte si dupa investitura sa la presedintia Senatului trebuie luate ca declaratii de presa obisnuite in astfel de imprejurari. De demonstrat.

Musafirul PSD

Prima reactie a "colegilor" din PSD la prezenta lui Tariceanu nu a fost una de bun augur: Liviu Dragnea impreuna cu femeile social-democrate se astepta ca Victor Ponta sa-si asume candidatura la presedintie spre a se linisti apele subterane in partid.

N-a facut-o, fiindca orice candidatura la prezidentiale presupune doua mari si grele riscuri: de a se diviza partidul in functie de alegerea unuia sau a altuia si demisia in caz de pierdere a scrutinului de catre cel desemnat.

Cum a rezolvat Victor Ponta dilema? I-a scos la inaintare pe Mircea Geoana, care la ora aceasta nu constituie o miza electorala, cu toata masinaria de vot pesedista, si pe Sorin Oprescu, ultimul nefiind interesat de prezidentiale, ci de Capitala. Acelasi rost l-a avut mentionarea lui Mugur Isarescu, adus de fiecare data in discutie in pana de alte propuneri.

Scenarii si nervozitate

In schimb, pronuntarea numelui lui Tariceanu l-a facut pe Dragnea sa ridice spranceana: CPT nu se reprezinta decat pe sine, fiind o persoana fizica, iar cu persoane fizice PSD nu negociaza. PSD nu, dar, se vede treaba, Victor Ponta i-a rezervat un anume rol. Caci un simplu pion de sah, daca are pe cineva in spate, poate dobori regele sau regina.

Ce si-or fi pus in plan? Din pacate, nu e vorba de buna guvernare sau de bunastarea generala, nici de programe economice indraznete, ci de alegeri, mai intai cele europarlamentare si, mai apoi, cele prezidentiale.

Fiindca USL tocmai de boala asta a sucombat. Care ar fi rolul lui Tariceanu?

In rolul lui Ulise

Acela al calului troian: aflat la poarta cetatii PSD, ar putea atrage voturile fostei USL, al carei bazin electoral a ramas intact la doua saptamani de la deces, daca ne luam dupa ultimul sondaj al INSCOP. Dar rolul cel mai important al lui CPT va fi acela de a-i bara drumul liderului liberal, Crin Antonescu, spre fotoliul prezidential.

O poate face in doua moduri: fie candidand la prezidentiale din pozitia de reprezentant al coalitiei de guvernamant, insa sansele sale nu sunt prea sigure in turul al doilea, fie sprijinind candidatura lui Victor Ponta, nu se stie inca bine din ce pozitie, de presedinte al Senatului sau de alta.

In aceasta postura ar putea aduce ceva voturi din tabara liberala si din aceea a nehotaratilor, ramasi cu oarecare nostalgie dupa boomul economic al anilor 2004-2008.

Si pentru ca presedintia probabil va fi adjudecata ca si in 2009 la o diferenta extrem de mica, voturile aduse de CPT ar putea fi capitale pentru reusita lui Victor Ponta. A se intelege ca nu este vorba doar de scenariul de mai sus: PSD a dovedit pana acum ca are strategii electorale foarte bine elaborate, de aceea si depaseste 40 de procente in sondaje, fiind cel mai mare partid.

Sindromul veneticului

Or ridicarea la un asemenea rang a noului venit deja trezeste animozitati si suspiciuni in PSD, iar viitorul politic al lui CPT, in caz ca nu intra in PSD, este o ecuatie cu foarte multe necunoscute. Tocmai de aceea aflarea agendei personale va constitui in continuare tema preferata a presei.

Se intrevad mai multe optiuni: declara ca va incerca sa refaca unitatea USL, dar ideea nu a convins pe nimeni pana acum. Pentru ca nu a renuntat la calitatea de liberal, sunt legitime alte doua intrebari: va fi pana la capat un om loial PSD si prim-ministrului Victor Ponta sau isi va pune in aplicare o agenda proprie? Fiindca un politician care e de peste doua decenii in politica nu poate anula printr-un gest relatiile cu fostii colegi. Fie si de respingere.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Tariceanu PSD Senat guvernare, #Victor Ponta alegeri prezidentiale Tariceanu , #Senat