Iordache sustine ca nu face legi cu dedicatie, dar expunerea de motive la modificarile pe Coduri il da exemplu pe Tariceanu

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 16:43
5402 citiri
Iordache sustine ca nu face legi cu dedicatie, dar expunerea de motive la modificarile pe Coduri il da exemplu pe Tariceanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarile pe care majoritatea PSD-ALDE le doreste la Codurile Penale sunt cat se poate de personalizate, cazul lui Calin Popescu Tariceanu fiind dat ca exemplu chiar in expunerea de motive, pentru a justifica astfel prevederea ca informatiile obtinute pe un mandat de interceptare, dar care nu au legatura cu cauza sa nu mai poata fi utilizate pentru deschiderea unui nou dosar penal.

Numele lui Calin Popescu-Tariceanu nu este mentionat expres, dar este lesne de intuit: actual presedinte al Senatului si fost candidat la presedintia Romaniei.

"Un caz concret care ilustreaza aceste aspecte este cel aparut public, al actualului presedinte al Senatului, fost prim-ministru, candidat la presedintia Romaniei, care a fost interceptat aproape in permanenta din 2008 si pana in 2014 (pana la aceasta data exista date publice), chiar daca nu a fost trimis in judecata pentru vreo fapta rezultata din acele interceptari, ci au fost utilizate pentru a proba fapte indirecte intr-un dosar de marturie mincinoasa", se arata in expunerea de motive.

Primii care au semnalat anomalia sunt jurnalistii de la G4Media.

Astfel, cazul particular al lui Tariceanu, trimis in judecata de procurorii DNA pentru marturie mincinoasa in dosarul de retrocedari al printului Paul, este dat exemplu pentru a justifica necesitatea unei modificari in Codul Penal, privind activitatile de supraveghere tehnica.

Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si de favorizare a faptuitorului, potrivit unui comunicat al DNA, care subliniaza ca dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit anchetatorilor, Tariceanu a urmarit prin minciunile spuse "impiedicarea/ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata".

Desi in aceasta expunere de motive autorii isi asuma expres personalizarea, deputatul Florin Iordache a respins, joi, acuzatia ca modificarile se fac in folosul unor anumite persoane.

Mai exact, intrebat direct, fostul ministru al Justitiei a negat categoric ca modificarile Codurilor s-ar face in interesul lui Liviu Dragnea si al celorlalti politicieni care au in prezent probleme in justitie.

"Nicio lege nu se face cu dedicatie, nu e facuta pentru o anumita persoana. Legile nu sunt facute pentru persoane sau pentru o anumita persoana, cum insinuati dvs. Legile, atunci cand vor fi promulgate, se aplica intregii societati", a spus Iordache.

Ce spune textul: La articolul 143, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41) cu urmatorul cuprins:

"Modificarea dispozitiilor referitoare la consemnarea activitatilor de supraveghere tehnica prevazuta de art. 143 este necesara, in sensul ca potrivit actualei reglementari nu exista nicio protectie oferita aspectelor de natura personala a persoanelor cercetate, drept dovada informatiile "de can-can" aparute "pe surse" in mass media.

(...)

Exista suspiciuni in sensul ca, pe baza unor presupuse informatii (in cea mai mare parte nereale), se solicita astfel de mandate de la judecator sau in baza unui mandat de siguranta nationala se intercepteaza anumite "tinte" politice in anumite perioade, de regula in perioada campaniei electorale.

Ascultarea persoanei poate dura ani in sir pentru fapte nereale si ulterior, dupa 8-9 ani de interceptare se identifica un presupus "denuntator", interesat in rezolvarea situatiei sale juridice, care face un denunt cu privire la anumite aspecte, de cele mai multe ori inventate, iar acele interceptari extrem de indelungate (care dureaza ani de zile) sunt utilizate pentru a "proba" acea fapta, de exemplu, pentru a se dovedi ca persoana interceptata o cunostea pe cea ce a denuntat, aspect care insa nu a facut obiectul supravegherii extrem de intruzive a acestuia.

Or, o asemenea norma, ca oricine poate fi interceptat oricat si ca dupa o perioada rezultatul poate fi utilizat pentru a proba orice imprejurare, chiar daca nu reprezinta o fapta penala, incalca flagrant dreptul la viata privata si aproape toate libertatile fundamentale si incurajeaza decidentii structurilor de forta sa obtina astfel de mandate de interceptare "preventive", care pot fi utilizate "la nevoie" pentru orice, inclusiv pentru aflarea strategiilor electorale ale tintelor", se arata in documentul care poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputatilor.

O reactie a venit, joi, si de la presedintele Klaus Iohannis, care a criticat propunerile parlamentarilor Puterii pentru modificarea Codurilor Penale, sustinand ca unele erau necesare si sunt bune, dar altele sunt inacceptabile.

Cu o saptamana inainte ca PSD sa inceapa procedura de modificare a Codurilor Penale, cu efecte grave atat asupra dosarelor de trafic de influenta, dar si asupra prescrierilor si liberarilor conditionate, GRECO a avertizat, in raportul pe care nici astazi ministrul Tudorel Toader nu l-a publicat pe site-ul institutiei, asupra impactului negativ al acestor modificari.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a atras astfel atentia asupra modificarilor pe care parlamentarii vor sa le faca la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala. "Acestea ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor tarii de combatere a coruptiei", este una dintre concluziile raportului referitor la Romania prezentat oficial.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tariceanu Coduri Iordache , #Senat