Kovesi vrea eliminarea completa a imunitatii parlamentarilor. Tariceanu face comparatii cu comunismul

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 22:20
5948 citiri
Kovesi vrea eliminarea completa a imunitatii parlamentarilor. Tariceanu face comparatii cu comunismul
Foto: B1 TV

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri seara, ca ar trebui eliminata imunitatea parlamentarilor in fata justitiei. In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ca arestarea trebuie sa fie o masura exceptionala, nu o regula.

"Sa fie schimbat (imunitatea in statutul parlamentarului, n.red.) in sensul sa fie eliminat complet, pentru ca nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze justitia. Orice cerere de arestare pe care procurorii DNA o fac este supusa controlului judecatoresc si e normal ca aceasta decizie sa fie luata de un magistrat, nu in Parlament", a spus Kovesi, la Digi24.

Kovesi spune ca nu exista telejustitie si dezvaluie cum prioritizeaza DNA dosarele

In replica, Tariceanu a precizat ca parlamentarii au imunitate doar pentru declaratii politice.

"Doamna Kovesi face o confuzie. Refuzul de a accepta arestarea nu inseamna blocarea justitiei. Daca procurorii au probe suficiente, ce ii impiedica sa trimita dosarul in instanta? Care e piedica? Doamna Kovesi, ca orice cetatean, are dreptul sa se exprime liber, necenzurat, la fel cum si parlamentarii au acest drept. Dar Parlamentul e o institutie democratica, aleasa de cetateni, Procuratura nu. Kovesi face o confuzie (...) Procuratura n-are frana in a-i trimite in instanta pe cei acuzati de furt sau de ce vreti dvs.

Dar nu trebuie sa fie vorba de privare de libertate. Eu consider ca aceasta masura a arestarii preventive trebuie sa fie facuta ponderat, doar in cazurile in care exista ratiuni puternice ca ea sa fie justificata. Eu banuiesc ca (arestarea preventiva - n.red.) e un demers care sa provoace presiune psihologica pe cei arestati, mai subtila decat tortura fizica, sa marturiseasca anumite lucruri. Practica era aceeasi in comunism", a mentionat Tariceanu, la B1 Tv.

El sustine ca arestarea preventiva nu trebuie sa fie o practica curenta, care sa se impamanteneasca in justitia romaneasca, dar insista asupra faptului ca procuratura nu trebuie sa fie impiedicata in actiunile ei.

"Cine a tinut capacul pe aceste dosare? De ce au fost scoase abia acum? Excesele care azi ii vizeaza pe cei acuzati de coruptie, maine poate sa ii vizeze pe cei din strada, care protesteaza, sau pot fi indreptate catre cei care scriu anumite lucruri. Se poate intampla asa ceva. E un derapaj pe care nu il pot accepta, e binevenit ca procuratura sa isi faca treaba, iar instantele trebuie sa judece. Nu procuratura stabileste cine e vinovat, ci judecatorii. Nu trebuie sa fim ingaduitori cu asemenea excese", a transmis seful Senatului.

De asemenea, el a reamintit ca parlamentarii au imunitate doar cand vine vorba de declaratii politice. "In rest, justitia isi face treaba", a completat Tariceanu.

"Seful DNA nu trebuie sa dea indicatii Parlamentului", a mai spus acesta.

Ce a cerut Kovesi

Procurorul-sef anticoruptie a afirmat, miercuri, ca ar trebui eliminata imunitatea parlamentarilor in fata justitiei, avand in vedere ca initial, imunitatea a fost gandita strict pentru declaratiile politice.

Sefa DNA a mai explicat ca in cazul unor ministri sau fosti ministri ancheta procurorilor este blocata si ca deciziile se iau de catre judecatori independenti, nu de politicieni.

"Aceasta imunitate ar trebui scoasa din atributele Parlamentului. S-a avut in vedere o eventuala aparare a parlamentarilor pentru opiniile publice, nu o eventuala aparare in fata faptelor de coruptie. (...) Un cetatean este in arest preventiv daca a comis vreo fapta de coruptie, insa un parlamentar nu, pentru ca este aparat. De ce pentru un cetatean poate fi luata masura arestului preventiv si pentru un parlamentar nu? E un tratament preferential", a mai spus Kovesi.

Tariceanu, atac la CCR: A fost transformata premeditat intr-un arbitru al deciziei politice

CCR: Senatul a blocat activitatea Justitiei

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat ca Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, urmeaza o alta dezbatere pe tema constitutionalitatii. Daca CCR va decide ca hotararea din M.O. este neconstitutionala, abia atunci se va pune din nou problema arestarii lui Dan Sova.

Kovesi: Lucrurile trebuie reglementate

Kovesi a precizat, miercuri seara, ca este bine ca CCR a transat aceasta problema.

"Ea va trebui sa fie respectata si sper ca se va redacta in cel mai scurt timp hotararea. Sigur ca ne da de gandit situatia din Senat, dar nu doar noua, ci si CSM-ului si altor institutii. E cumva nedrept ca pe acelasi tip de cerere in Camera Deputatilor un deputat sa primeasca aviz pe o anumita majoritate, iar in Senat sa nu se dea aviz.

Aceste lucruri trebuie reglementate in regulamentul Senatului. Sa speram ca pe viitor aceasta decizie va fi respectata. Noi asteptam hotararea, asa cum a cerut CCR", a mentionat Kovesi.

Votul controversat din Senat

Pe 25 martie, Senatul a dat un vot pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat "pentru", depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie.

Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.

Intre timp, senatorii si-au schimbat regulamentul pentru a-l pune in acord cu Constitutia, insa acesta nu se aplica si retroactiv, adica in cazului unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Sova.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Kovesi eliminare imunitate parlamentari, #Tariceanu eliminare imunitate parlamentari , #Senat
Comentarii