Prima reactie a lui Tariceanu dupa ce legea lui de desecretizare a protocoalelor a picat la CCR

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 16:11
11454 citiri
Prima reactie a lui Tariceanu dupa ce legea lui de desecretizare a protocoalelor a picat la CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a avut o prima reactie, miercuri, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a admis sesizarile cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Proiectul privind declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor a fost initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

"Chiar daca sunt lucruri pe care poate le vad diferit si nu imi convin si nu ne convin la nivelul coalitiei, trebuie sa respectam decizia CCR. Problema politica si juridica a ilegalitatii protocoalelor ramane. Prin urmare, CCR nu a decis ca protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legala.

Trebuie sa gasim solutia cea mai rapida pentru a declasifica aceste protocoale. Da, am citit comunicatul. O sa discutam acest lucru. Nu am discutat. Sunt convins ca si doamna premier va analiza decizia Curtii.

Pana acum nu am vazut decat comunicatul Curtii si e normal sa asteptam motivarea ca sa avem un raspuns adecvat la problemele cu care Curtea a fost sesizata si pe care noi le avem spre rezolvare", a declarat Tariceanu, miercuri, la Parlament.

El a spus ca decizia CCR nu pune in discutie legalitatea protocoalelor, acestea fiind in continuare ilegale, in opinia sa.

"Protocoalele sunt ilegale. Decizia Curtii nu pune in discutie legalitatea protocoalelor, ele raman in continuare ilegale. Unica autoritate legiuitoare in Romania este Parlamentul. Nu are nimeni dreptul sa legifereze alaturi de Parlament, cu exceptia Guvernului.

Protocolul este ilegal. Trebuie sa gasim forma legala si constitutionala pentru a le declasifica. (...) Nu trebuie sa avem institutii care sa legifereze paralel. Nu poate fi vorba de stat de drept cand SRI si procuratura legifereaza in Romania", a completat liderul ALDE.

CCR a admis, miercuri, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR si ale ICCJ cu privire la neconstitutionalitatea unor aspecte cuprinse in Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Prin urmare, dupa decizia de miercuri a judecatorilor Curtii Constitutionale, proiectul privind declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor, initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, se va reintoarce in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia CCR.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind declasificarea unor documente, in ansamblul sau, este neconstitutionala", se arata in minuta CCR.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#decizie CCR declasificare protocoale, #reactie Calin Popescu Tariceanu , #Senat