Scandalul Basescu-Bercea Mondialu: Tariceanu, acuzat ca a cerut "o neghiobie"

Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:33
3193 citiri
Scandalul Basescu-Bercea Mondialu: Tariceanu, acuzat ca a cerut "o neghiobie"
Foto: Arhiva

Calin Popescu Tariceanu a acuzat SRI si SPP ca nu si-au indeplinit atributiile in cazul Mircea Basescu, motiv pentru care cere comisiei de specialitate din Senat sa ii audieze pe directorii celor doua servicii. Eroarea s-a dovedit, insa, a fi de partea presedintele Senatului, care a confundat gradele de rudenie.

"Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Protectie si Paza au atributii legale si norme interne precise privind protectia informativa in cazul vizitelor efectuate de Presedintele Romaniei, prin care sa se asigure ca Presedintele Romaniei nu intra in contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezinta un pericol pentru viata Presedintelui.

SRI si SPP sunt obligate sa asigure protectia informativa a sotului sau sotiei Presedintelui si a tuturor rudelor sale de gradul 1 si au obligatia sa informeze organele abilitate ale statului in cazul in care constata activitati cu caracter ilegal", se arata intr-o declaratie facuta de Calin Popescu Tariceanu sambata.

Tariceanu cheama SRI si SPP la raport. Stia Basescu cine-i Bercea Mondialu?

In replica, deputatul Adrian Gurzau, presedintele PMP Cluj, spune ca Tariceanu "habar nu are de legile tarii si indeamna public la incalcarea acestora".

"Monitorizarea lui Mircea Basescu de catre SRI ar fi fost o grava ilegalitate. Cu toatea acestea, Tariceanu s-a trezit sa-si declare public ignoranta. (...) Conform Codului civil, Art. 406, fratele oricarui cetatean din Romania este ruda de gradul II - nu primeste nici macar Mircea Basescu derogare de la acest articol de lege.

A sustine ca acesta trebuia sa fie monitorizat de catre SRI si SPP in lipsa unui mandat dat conform legii de catre un judecator al ICCJ, este o neghiobie si un indemn la incalcarea legilor Romaniei. Necunoasterea acestora nu-l exonereaza pe Calin Popescu Tariceanu macar de neghiobie si de rea credinta in declaratii publice. Demisia!", cere Adrian Gurzau intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu l-a ironizat pe Tariceanu. "Daca Tariceanu ar sti ca 'frate' este ruda de gradul II...probabil l-am suspecta de prea multa cultura generala. Totusi n-avem asa multe suspiciuni in ce il priveste", a comentat pe Facebook Sebastian Lazaroiu.

Conform art. 406 alin. 3 din Codul Civil, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea, iar pe linie colaterala, "fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu Mircea Basescu grad rudenie, #Tariceanu SRI Mircea Basescu , #Senat