Senatul a mutilat Legea ANI: Tariceanu spune ca legea contine "incompatibilitati excesive"

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 20:26
8005 citiri
Senatul a mutilat Legea ANI: Tariceanu spune ca legea contine "incompatibilitati excesive"
Foto: site Senat (Arhiva)

Senatul a votat luni seara, tarziu, modificarile la Legea ANI prin care sute de alesi scapa de acuzatiile privind fapte de conflicte de interese si incompatibilitati.

Conform votului electronic inregistrat pe site-ul Senatului, au fost 77 de voturi pentru si 39 impotriva.

Legea era organica, iar PSD-ALDE nu ar fi reusit sa depaseasca pragul necesar de voturi (69), strangand doar 68. Ei au fost ajutati de senatorii UDMR si de un senator PMP, Gheorghe Baciu.

Toti senatorii PNL si USR au votat impotriva modificarilor la legea ANI.

Anterior, Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil cu amendamente admise la Legea ANI, care prevede ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 inceteaza de drept.

Raportul a fost adoptat, luni, de Comisia juridica a Senatului, cu cinci voturi "pentru" si doua impotriva.

Senatorul PSD, Marian Pavel, a propus un amendament de completare a unui articol adoptat recent de Camera Deputatilor, acesta fiind admis.

"Interdictiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator si/sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013 in temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in exercitarea oricaruia dintre mandatele de senator si/sau deputat in perioada 2007-2013, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept", potrivit amendamentului propus de Marian Pavel.

Totodata, senatorii juristi au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 din forma adoptata de Camera Deputatilor.

"Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respective sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate", prevede alin. 2 al art. 25.

Propunerea legislativa de modificare a legii ANI a fost initiata de social-democratul Florin Iordache.

Intrebat de jurnalisti, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sutinut ca Legea ANI trebuie sa fie aliniata la practica europeana, apreciind ca, in prezent, ea contine incompatibilitati excesive, care ingreuneaza functionarea administratiilor locale.

"Si eu sunt de parere ca trebuie sa respectam un anumit regim de incompatibilitati, dar in acelasi timp cred ca nu trebuie sa mergem la exagerari. Si am sa va dau un exemplu care imi vine la indemana. Mi se pare normal ca un primar sa poata face parte din consiliul de administratie al societatilor care furnizeaza utilitatile publice in comunitatea pe care el o conduce in calitate de primar. Sunt anumite incompatibilitati care, dupa parerea mea, sunt excesive si care nu numai ca nu ajuta, ingreuneaza functionarea administratiilor locale", a declarat Calin Popescu Tariceanu, apreciind ca acesta este exemplul care i se pare "cel mai flagrant si pertinent", pentru care "trebuie sa umblam la aceste incompatibilitati; trebuie sa facem o lege care sa fie aliniata la practica europeana".

Tariceanu e monarhist, dar ezita in privinta unui referendum

Pe de alta parte, presedintele Senatului a declarat ca este monarhist, dar un referendum legat de revenirea la mornarhie, asa cum propune PSD, trebuie precedat de o ampla dezbatere in timpul careia cetatenii sa fie convinsi de utilitatea schimbarii formei de guvernamant.

"Cred ca un astfel de subiect merita o dezbatere cat mai ampla la nivelul societatii, dar trebuie sa reunim acele forte care sunt favorabile si sa convingem cat mai multi dintre cetateni cu privire la utilitatea schimbarii formei de guvernamant. Acest lucru, in cazul in care subiectul va deveni unul de interes, putem sa demaram aceste discutii anul viitor", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

El a mai spus ca optiunile sale monarhice sunt cunoscute si ca monarhia constitutionala are avantajul ca situeaza monarhul deasupra si in afara jocului politic si a partidelor politice, ceea ce in cazul sistemului din Romania "nu este cazul".

"Presedintele, in loc sa fie arbitru, prefera tot timpul sa fie un jucator care, in loc sa-si indeplineasca rolul constitutional de a media intre puterile statului, isi pierde credibilitatea. (Referendumul -n.red.) Nu trebuie organizat oricum. In primul rand, trebuie sa vedem ce zice Constitutia. Sigur ca un astfel de referendum trebuie decis in momentul in care exista ori o majoritate consitenta ori se realizeaza un consens general", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a enuntat, luni, ipoteza convocarii unui referendum pe tema monarhiei, el apreciind ca poporul roman poate fi intrebat daca vrea republica sau monarhie si aratand ca PSD nu exclude ca un astfel de referedum sa aiba loc in viitorul apropiat.

Totusi, schimbarea formei de guvernamant nu se poate face prin referendum sau prin revizuirea Constitutiei.

Actuala Lege Fundamentala prevede la art. 2 ca "forma de guvernamant a statului roman este republica", iar la art.152 alin.3 se arata ca "dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Legea ANI modificata, #referendum monarhie , #Senat