Ziare.com

Senatul a retrimis la Comisia Juridica Legea lobby-ului, proiectul lui Tariceanu si ALDE

Luni, 04 Martie 2019, ora 23:15

   

Senatul a retrimis la Comisia Juridica Legea lobby-ului, proiectul lui Tariceanu si ALDE
Senatul a retrimis, luni, proiectul Legii lobby-ului initiat de Calin Popescu Tariceanu si ALDE la Comisia Juridica, la cererea senatorului ALDE Ionut Sibinescu, motivand necesitatea modificarii articolului care reglementeaza semnificatia termenilor folositi in initiativa.

"Solicit retrimiterea la comisie pentru doar o zi, termenul de adoptare tacita fiind pe 6 martie, de aceea, va solicit acest termen foarte scurt, motivul fiind anumite modificari pe care as dori sa le fac in calitate de initiator la articolul 3", conform senatorului ALDE Ionut Sibinescu.

Articolul 3 al proiectului reglementeaza semnificatia termenilor si a expresiilor folosite in lege, precum activitatea de lobby, contract de lobby, societate de lobby, lobbyist, lobbyist intern, asocitaie de interese, reprezentant al grupurilor de interese si reprezentanti publici.

Termenul de adoptare tacita pentru proiect se implineste pe 6 martie, Senatul fiind primul for sesizat, iar decizionala este Camera Deputatilor.

"Prezenta lege reglementeaza obligatiile de conduita si de inregistrare in asociere cu activitatile prin intermediul carora se urmareste influentarea directa a activitatii de legiferare si a proceselor decizionale la nivelul administratiei publice centrale si locale.

Prezenta lege nu se aplica partidelor politice, cultelor recunoscute potrivit legii, structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, institutiilor publice din domeniul asigurarilor sociale, precum si grupurilor de interese care nu incadreaza personal in calitate de reprezentanti ai intereselor", prevede proiectul legislativ initiat de ALDE.

Ce prevede legea

Activitatea de lobby reprezinta, potrivit initiativei legislative, "orice contact organizat si structurat cu reprezentanti publici pentru exercitarea unei influente in interesul unui client", in sensul influentarii activitatii de legiferare si a deciziilor administratiei publice.

Lobbyist-ul este definit ca fiind "o persoana care exercita o activitate de lobby in calitate de angajat sau prestator in cadrul unei societati de lobby sau in cadrul unei societati care include lobby-ul in obiectul sau de activitate".

Potrivit proiectului de lege a lobby-ului, reprezentantii publici (demnitarii numiti sau alesi, functionarii publici si personalul contractual) nu pot desfasura activitatea de lobbyist. De asemenea, conflictele de interese si incompatibilitatile pentru persoanele care fac obiectul Legii nr.161/2003 in relatia cu societatile comerciale "se aplica intocmai si in relatia cu societatile de lobby si cu societatile care angajeaza lobby-isti interni".

"Este nula orice clauza dintr-un contract de lobby prin care se prevede onorariu de succes in masura in care activitatea de lobby urmareste incheierea contractelor cu statul sau cu o unitate administrativ-teritoriala", mai arata in proiectul legislativ.

Amenzile

Incalcarea acestei prevederi de catre un client al unei activitati de lobby, respectiv de catre o societate de lobby sau de o societate care angajeaza lobisti interni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 50.000 lei. In cazul savarasirii repetate a faptei, amenda este de 100.000 lei. Constatarea si sanctionarea contraventiei in acest caz se efectueaza de catre personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Initiativa legislativa prevede ca lobbyist-ul trebuie sa-si prezinte misiunea la primul contact cu un reprezentant public.

"O persoana care desfasoara o activitate de lobby si de reprezentare a intereselor trebuie sa prezinte misiunea sa, la primul contact cu un reprezentant public, precum si identitatea si preocuparile specifice ale beneficiarului sau clientului sau, respectiv ale asociatiei de interese; sa nu dobandeasca informatii intr-o modalitate sau forma ilegala; sa comunice informatiile detinute pentru exercitarea activitatii sale cu respectarea adevarului; sa se informeze cu privire la restrictiile de activitate si la normele de incompatibilitate adoptate pentru reprezentantii publici si sa respecte restrictiile respective; sa nu exercite nicio forma de presiune ilegala sau inadecvata asupra reprezentantilor publici; aceasta nu exclude efectuarea actiunilor legale in sensul prevederilor legii civile, pentru a asigura efectele necesare unei interventii", mai stipuleaza proiectul de lege.

De asemenea, initiativa prevede infiintarea Registrului de lobby si de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Organizarea si functionarea Registrului de lobby si de reprezentare a intereselor se aproba prin Hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Justitiei. Societatile de lobby si societatile care angajeaza lobbyisti, precum si lobbyistii si lobbyistii interni, pot exercita activitati de lobby numai de la data inregistrarii in Registrul de lobby.

Propunerea legislativa privind transparenta in domeniul lobby-ului si al reprezentarii intereselor a fost inregistrata in Senat, pe 25 septembrie 2018, si a primit raport de admitere, fara amendamente, de la Comisia juridica pe 28 februarie a.c.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3992 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Prezenta lege nu se aplica partidelor politice, ...." . Intelegeti?

Adica LIBER LA FURAT! " . " Scurt pe doi!"', cum se zice-n popor...

 

Cuvantul lobby a fost inventat de americani pentru a inlocui ...

...alt cuvant, ce suna mult mai rau la ureche, CORUPTIE !!!
De ce sa se spuna despre tarliceanu ca este un infractor corupt si ca practica coruptia, cand se poate spune ca este un lobby-ist cinstit si ca practica lobby legal ?!
De-aia da asaltul asupra judecatorilor, procurorilor, asupra DNA (sesizati gluma NEAGRA derivata din conceptia infractorului tradiceanu, zis si razgandeanu, zis si motocicleanu, zis si chiloteanu, a carei consecinta va fi transformarea radicala a Directiei Nationale Anticoruptie in Directia Nationala de Promovare a Lobby-ului ?), DIICOT, a legilor si codurilor de peste doi ani gruparea infractionala organizata psd alde udmr minoritati, pentru a-si schimba numele din infractori si corupti, in lobby-isti, victime ale justitiei abuzive, ale completurilor de cincizecisicinci si ale protocoalelor declarate, tot de ei bineinteles, ilegale !!!
Votand PSD ALDE UDMR MINORITATI, votati HOTIA si CORUPTIA !!!

 

Se reglementeaza concurenta pentru furat !?

Aci Adrian Severin fiind condamnat pentru asa ceva stie mai bine ...
Din ceea ce se intelege din articol DOAR conducerea partidului are voie sa faca loby nu si micii reprezentanti ai partidului, adica toata puterea sa fie in mana sefului ! Se reglementeaza concurenta pentru furat !

 

Mafiotul tariceanu incearca sa justifice prin lege spaga

primita la interventiile lui pentru a favoriza niste infractori ! Ar trebui sa-l intelegem si pe el fiindca pana acum doar pe drakknea au incercat sa-l salveze de puscarie ... Sper ca macar peste 2 ani sa avem un alt guvern si o majoritate solida in parlament pentru a inlatura toate ilegalitaile din justitie facute de mafia psd-alde-udmr a lui drakknea-tariceanu-hunor si a restauara legalitatea in justitie: legi, coduri penale si "fara penali in functii publice" ! Infractorii la puscarie cu pedepse aproape de maximum, ca sa nu mai incerce din nou ! Fara amnistii, fara indulgenta pentru criminali, infractori si hoti; asta inseamna o societate normala ...

Al doilea om in stat ?

De ce nu vorbeste presedintele cu el ?...pentru ca are pe rol dosar penal, liderii UE la fel nu discuta cu el, de ce ?,pentru ca are pe rol dosar penal.

Sperjureanu se refera la lobby-ul excrocilor ?

.

Burtosul s-a saturat de concurenta

.

 

E simplu

Se vrea liber la shpagi !

 

Da facatorul de notaritze, vrea coruptie LEGALIZATA !

Da, in tara asta unde coruptia a ajuns politica de stat, unde avem milioane de pensionari pt limita de varsta cu pensii pana in 1500 de lei dar platim pensii speciale de zeci de mii de EURO, singura chestie ce ne mai trebuie e coruptia taxata de stat, adica legalizarea acestiea !
Asta sa ne fie Presedinte ?
Scarba SUPREMA !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor