Tariceanu a sesizat CCR in cazul Belina. Cere Curtii sa spuna ca procurorii nu pot ancheta hotararile de guvern

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 16:42
18322 citiri
Tariceanu a sesizat CCR in cazul Belina. Cere Curtii sa spuna ca procurorii nu pot ancheta hotararile de guvern
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sesizat, luni, Curtea Constitutionala (CCR) privind un presupus conflict juridic intre puterea judiciara si cea executiva, dupa ce DNA a deschis Dosarul Belina.

In opinia lui Tariceanu, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetarii penale a DNA asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr. 943/2013.

"In documentul inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei se precizeaza: actele si faptele concrete expuse in sesizare dovedesc existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA - componenta a Ministerului Public -, care consta in declansarea unei proceduri de urmarire penala in legatura cu adoptarea unor hotarari de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului", se arata intr-un comunicat de presa al presedintelui Senatului.

Calin Popescu Tariceanu solicita CCR sa constate existenta conflictului juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA, pe de o parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte; sa constate cauza conflictului: Ministerul Public - DNA si-a arogat competenta de anchetare a circumstantelor, imprejurarilor, oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari de Guvern; sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern.

Epopeea Belina. Sesizarea la CCR, moneda de schimb pentru Tariceanu in relatia cu Dragnea?

Dosarul Belina a fost inceputul unui noi scandal in PSD, soldat cu remanierea Rovanei Plumb si a lui Sevil Shhaideh din Guvern.

Pe 22 septembrie, DNA a anuntat ca vicepremierul Sevil Shhaideh este suspecta de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cand era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a ministrului Rovana Plumb, in acelasi dosar, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Imediat de la cel mai inalt nivel din PSD au iesit voci sa spuna ca ancheta DNA este neconstitutionala pentru ca incalca separarea puterilor in stat si s-a avansat ideea ca fie de la Guvern, fie conducerea Parlamentului sa sesizeze CCR in acest caz, asa cum s-a intamplat si in cazul OUG 13.

Dupa mai multe saptamani, insa, desi ministrul Justitiei spunea ca a pregatit sesizarea pe care ar fi urmat sa o depuna premierul, de la Palatul Victoria nu s-a mai auzit nimic de asta, in schimb au inceput sa se apara tot mai multe zvonuri despre racirea relatiilor dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose.

In paralele, Dragnea a iesit sa anunte ca sesizarea va fi facuta de Tariceanu, sustinand ca seful Senatului i-ar fi spus ca va face acest lucru. Insa partenerul de coalitie l-a contrazis public, anuntand ca inca mai cantareste si analizeaza situatia.

In acelasi timp, premierul Tudose a avut celebrul interviu de la Antena 3 unde a anuntat ca vrea sa scape din Guvern de ministrii cu probleme penale, in speta cele doua doamne vizate in Dosarul Belina.

In cele din urma ele au plecat, deputatii au scapat-o pe Rovana Plumb de DNA reinventand geografia si relatiile dintre Tariceanu si Dragnea au parut ca s-au mai inchegat. Deputatii USR au avertizat, insa, ca ALDE primeste la schimb un cadou de jumatate de miliard de euro - majoritatea in Consiliul de Administratie de la Electrica.

Eugen Nicolicea spune ca Insula Belina de fapt nici nu exista: Datorita eroziunii se schimba si cursurile de apa. Corect?

Deputatii juristi au votat impotriva inceperii urmaririi penale a Rovanei Plumb in Dosarul Belina

Sevil Shhaideh, audiata la DNA in dosarul Belina: Sunt acelasi om, am respectat partidul

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Tariceanu sesizat CCR Belina Dragnea, #Tariceanu CCR DNA ancheta hotarari Guvern , #Senat