Tariceanu acuza: Ministrul Justitiei incalca legea anuntand reinvestirea lui Kovesi

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 07:26
9954 citiri
Tariceanu acuza: Ministrul Justitiei incalca legea anuntand reinvestirea lui Kovesi
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, joi, ca ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a incalcat legea atunci cand a anuntat ca o va repropune pe Laura Codruta Kovesi ca sef al DNA, aratand ca, potrivit legii in vigoare, o astfel de propunere se face in urma unei proceduri de selectie, prin depunerea candidaturilor unor procurori.

"In ceea ce priveste declaratia doamnei Pruna, raman foarte surprins (...) Legea ce spune? Ca trebuie facuta o procedura de selectie, care presupune depunerea unor candidaturi, deci a unor dosare de intentie din partea unor procurori, analiza acestora si, in final, evaluarea si desemnarea unei propuneri, pentru ca ministrul propune.

Nu am auzit asa ceva, deci doamna Pruna, in calitate de ministru al Justitiei, incalca, cu buna stiinta, legea si anunta, intr-o sedinta festiva, desemnarea, ca un fel de incununare a activitatii. Sigur ca, bazandu-ne pe cifre, DNA are niste succese, niste rezultate indiscutabile, dar nu se procedeaza asa, conform legii. Si cred ca lucrul acesta trebuie subliniat si probabil ca domnul prim-ministru trebuia sa o traga de maneca pe doamna ministru al Justitiei", a declarat Tariceanu, la o emisiune la TVR1.

El a apreciat ca bilantul DNA a fost unul "triumfalist" si "deplasat".

Kovesi: Oamenii au strigat "Coruptia ucide!". Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta!

"Acum, bilantul de astazi, din ce am vazut, a fost un bilant triumfalist. Nu gasesc justificat, nu am auzit in alte tari democratice, procuratura sa faca astfel de bilanturi publice, in care sa se laude cu numarul de dosare, de anchete, cu numar de arestari. Cred ca actiunea DNA (...) nu trebuie sa se bazeze pe suportul publicului, pentru ca DNA trebuie sa se bazeze pe lege. Nu trebuie sa stea cu ochii la public, sa vada daca ii place sau nu. Suportul popular este pentru politicieni. (...) Din aceasta perspectiva, rezultatul de astazi este un bilant triumfalist, pe care il gasesc deplasat. Nimeni nu a vorbit despre faptul ca doamna procuror Kovesi a spus, in 2015, ca nu este de acord cu 120 de hotarari ale instantelor. Adica, punem sub semnul intrebarii justitia", a mai spus Tariceanu.

Ministrul Justitiei a facut anuntul oficial: Kovesi, in fruntea DNA pentru inca un mandat

El a subliniat ca nu este treaba DNA sa spuna ce s-ar fi putut face cu banii furati, acest lucru fiind atributia Guvernului sau a Parlamentului.

"Am aflat astazi ce s-ar putea face din banii care ar fi fost furati. Nu este treaba procuraturii sa stabileasca ce se face cu acesti bani, este treaba Guvernului sau, eventual, a Parlamentului, dar nu a Procuraturii. Este un derapaj care confirma ca nu se respecta separatia puterii in stat", a adaugat presedintele Senatului.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat joi, la sedinta de bilant a DNA, ca intelege sa-si asume functia pe care o are si sa aplice dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu critica Kovesi DNA, #Pruna reconfirma Kovesi DNA , #Senat