Tariceanu ataca DNA si pe Klaus Iohannis: De ce nu exista hotarare in cazul Sova

Sambata, 28 Martie 2015, ora 21:52
14455 citiri
Tariceanu ataca DNA si pe Klaus Iohannis: De ce nu exista hotarare in cazul Sova
Foto: Arhiva (Crai Nou)

Calin Popescu Tariceanu respinge toate acuzatiile care i se aduc in cazul votului dat de Senat pe cererea de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova si precizeaza ca atat senatorii, cat si DNA au stiut de la inceput in baza caror norme legale se da votul.

Reactia presedintelui Senatului vine la cateva zile de la declansarea scandalului public, soldat cu doua sesizari la Curtea Constitutionala si numeroase acuzatii aduse manierei in care a fost interpretat rezultatul votului in cazul Dan Sova.

"Inaintea oricaror comentarii, tin sa subliniez ca, dupa votul de miercuri din Senat, nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA sa finalizeze ancheta si rechizitoriul si sa-l trimita in judecata pe dl. Sova.

Senatul nu a incuviintat retinerea si arestarea senatorului Sova, dar nu a obstructionat in niciun fel continuarea urmaririi penale pana la finalizarea ei, urmarire care se desfasoara fara restrictii, la fel ca in cazul oricaror cetateni anchetati in libertate", se arata in comentariul postat, sambata, pe Facebook de Calin Popescu Tariceanu.

Nu este conflict constitutional

Totodata, acesta isi exprima opinia ca sesizarea facuta de presedintele Klaus Iohannis la Curtea Constitutionala in legatura cu cazul Sova nu are sorti de izbanda.

"In realitate, nu exista un conflict de natura constitutionala, pentru ca Senatul a luat in dezbatere si s-a pronuntat prin vot asupra cererii de ridicare a imunitatii unui senator, fara depasirea limitelor acestei competente si exact in baza temeiurilor legale mentionate de solicitant (DNA) in cererea sa, respectiv, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor) si art.172 din regulamentul Senatului", explica Tariceanu.

CCR schimba data: Cazul Sova, discutat mai devreme

"Nu avem nicio indoiala ca, la momentul redactarii cererii, dna. procuror general (Tiberiu Nitu este procurorul general - n.red.) stia cate voturi erau necesare pentru ca cererea DNA sa fie admisa.

Cu toate ca am anuntat de doua ori in plen, de la microfonul presedintelui de sedinta, temeiul legal al validarii rezultatului votului, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor), nici in timpul sedintei plenului si in nici un alt moment anterior, nimeni nu a avut obiectii legate de constitutionalitatea acestor temeiuri", mai subliniaza Calin Popescu Tariceanu.

Pe de alta parte, acesta reaminteste ca "orice norma legala in vigoare se bucura de prezumtia de constitutionalitate, pana la invalidarea ei de catre CCR", acesta fiind si cazul de fata, nici regulamentul Senatului si nici art.24 din Legea statutului deputatilor si senatorilor nefiind declarate neconstitutionale pana acum, prin urmare "aplicarea lor este obligatorie, in primul rand de conducerea Senatului".

Proteste in toata tara. S-a scandat "Chiar si miruiti, tot o sa platiti!" si "Ponta, nu uita / Dupa Sova vei urma!" (Galerie foto)

De ce nu s-a emis o hotarare

Calin Popescu Tariceanu ii acuza pe o parte dintre criticii sai ca duc o campanie "pentru uzurparea unor atributii ale Senatului", incercand sa modifice efectele votului dat in cazul Sova.

In context, acesta a explicat si ca nu trebuia emisa o hotarare de catre Senat, aspect viu disputat in ultimele zile.

"Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR", mai explica acesta.

C.B.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tariceanu vot arestare Sova Senat, #Tariceanu regulament Senat arestare Sova , #Senat