Tariceanu, audiat cu usile inchise in Comisia Juridica: Votul pentru ridicarea imunitatii se da saptamana viitoare

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:00
4532 citiri
Tariceanu, audiat cu usile inchise in Comisia Juridica: Votul pentru ridicarea imunitatii se da saptamana viitoare
Foto: Arhiva Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu a fost audiat, marti, in Comisia Juridica a Senatului, raportul privind inceperea urmaririi penale in dosarul in care e acuzat de luare de mita urmand sa fie votat martea viitoare.

Presa nu a avut acces la lucrarile forului legislativ, iar presedintele Senatului nu a facut declaratii inaintea inceperii sedintei.

UPDATE - Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat la finalul sedintei ca, dupa ce comisia va vota raportul, el va fi trimis in plenul Senatului pentru votul final.

"BPN a stabilit un termen pentru depunerea raportului. Nu putem prelungi, nu ne putem juca cu termenele (...) Nu este un vot pentru sau impotriva, Senatul e chemat sa exercite o anumita atributie (sa accepte inceperea urmaririi penale - n.red.), daca o sa o faca sau nu, o sa vedem.

Nu avem inca toate elementele la indemana. Dezbaterea a fost clara, consistenta, avem o saptamana la dispozitie. Votul meu va fi unul extrem de responsabil", a declarat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei.

Tariceanu a spus, pe 11 noiembrie, referitor la dosarul transmis de DNA catre Senat, ca, desi sunt 73 de volume, acestea reprezinta doar "maculatura" pentru a impresiona.

"Eu am serioase indoieli in privinta faptelor care ar putea sa fie in dosarul care este trimis la Senat. Cu toate ca sunt 73 de volume, ca sa impresioneze, asta inseamna 20.000 de pagini, parerea mea este ca, asa cum s-a intamplat si in dosarul precedent in care am fost acuzat si achitat, este enorm de multa maculatura.

Pun acolo o hartie ca sa spuna lumea - domnule, daca sunt atat de multe pagini, or fi cine stie ce probe deosebite", a declarat Calin Popescu Tariceanu, la Romania TV.

DNA a solicitat Senatului incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu Tariceanu. Procurorii au anuntat ca Tariceanu este acuzat ca ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentantii unei companii austriece pentru a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala.

"Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autoritatilor judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie.

Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore", au precizat procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, in cauza se deruleaza ancheta si fata de alte persoane pentru complicitate la luare de mita, iar in ceea ce il priveste pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului.

Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al carei nume a fost legat si dosarul Microsoft, in care au fost implicati mai multi demnitari romani.

Citeste si Tariceanu, inainte de votul asupra ridicarii imunitatii: Colegii sa isi faca timp sa citeasca dosarul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Tariceanu audiere comisia juridica , #Senat