Tariceanu da replica: Omologul presedintelui ICCJ din Olanda nu ar fi asteptat sa i se ceara demisia

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 16:59
6272 citiri
Tariceanu da replica: Omologul presedintelui ICCJ din Olanda nu ar fi asteptat sa i se ceara demisia
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului are convingerea ca omologul presedintelui ICCJ din Olanda nu ar fi asteptat ca presedintele Senatului sa-i ceara demisia pentru fapta sa, i-a transmis, vineri, Calin Popescu-Tariceanu prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, printr-o scrisoare deschisa.

"Am convingerea ca omologul presedintelui ICCJ din Olanda nu ar fi asteptat ca presedintele Senatului sa-i ceara demisia pentru fapta sa, ci si-ar fi dat demisia de onoare imediat ce instanta de judecata competenta a decis definitiv si irevocabil achitarea persoanei parate de presedintele ICCJ, ceea ce a echivalat cu un denunt calomnios impotriva unui simplu cetatean", se mentioneaza in scrisoarea deschisa.

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a declarat, joi, in Comisia LIBE a PE, ca i-a spus "foarte clar" lui Calin Popescu-Tariceanu ca nu are voie sa il atace pe seful ICCJ, insa presedintele Senatului a facut acest lucru.

Timmermans: I-am spus foarte clar lui Tariceanu ca nu o poate ataca pe sefa instantei supreme (Video)

Tariceanu spune ca pozitia sa publica nu a fost un atac la adresa justitiei, pentru ca Romania mai are multe probleme de rezolvat pentru a fi cu adevarat un stat de drept. "Rezolvarea acestor probleme intra in competenta Parlamentului, iar eu imi folosesc toata influenta si prestigiul castigat dupa Revolutia din 1989 pentru ca Romania sa fie un stat de drept, dupa modelul democratiilor liberale din Europa", potrivit aceleiasi surse.

In 28 mai, CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru a fi facute verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu si a Laurei Kovesi.

Sesizarea Inspectiei Judiciare (IJ) a fost facuta dupa ce Calin Popescu Tariceanu, alaturi de mai multi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care ii cere "sa le inlature, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn, pe Livia Stanciu si Laura-Codruta Kovesi".

Tariceanu a initiat acest demers in urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, cand Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitiv nevinovatia cetateanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de sase luni in arest preventiv, pentru o fapta pe care nu a comis-o si pentru care nu au existat niciodata probe".

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat ca prin solicitarea adresata lui Klaus Iohannis, de a dispune inlaturarea, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi si de a initia declansarea unei anchete disciplinare impotriva acestora, senatorii au ignorat principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, acreditand ideea ca presedintele Romaniei poate dispune excluderea din profesie a unor magistrati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tariceanu Frans Timmermans demisie, #Tariceanu ICCJ Olanda Timmermans, #Frans Timmermans Tariceanu ICCJ , #Senat