Tariceanu, despre Guvernul Ciolos: E mai degraba al presedintelui, decat al cetatenilor

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 11:39
3284 citiri
Tariceanu, despre Guvernul Ciolos: E mai degraba al presedintelui, decat al cetatenilor
Foto: Arhiva Digi 24 TV

ALDE va decide daca va vota Guvernul Ciolos in Parlament, dupa ce afla propunerile premierului desemnat si la ce se angajeaza viitorul Guvern, a declarat co-presedintele formatiunii, Calin Popescu Tariceanu.

Seful Senatului considera ca "o formula poate mai buna ar fi fost aceea cu un prim-ministru independent si cu ministri desemnati de partide". Tariceanu mai crede ca Dacian Ciolos "isi va pregati terenul cu meticulozitate, in asa fel incat mandatul sa fie de succes", a declarat Tariceanu la RFI Romania.

Cum va vota ALDE in Parlament? "Guvernul tehnocrat este un Guvern care n-are niciun fel de legitimitate si reprezentativitate, pana in momentul investirii de catre Parlament. Sigur, dupa ce capata investirea Parlamentului, atunci putem vorbi de legitimitatea data de votul Parlamentului, dar inainte nu vad de ce sa folosim aceste mecanisme (...). Va trebui sa vedem care sunt propunerile pe care le face primul-ministru desemnat, ce doreste sa faca, la ce se angajeaza cu viitorul Guvern, toate aceste lucruri vor fi luate in calcul, pentru a ne stabili pozitia la votul de investitura", precizeaza Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat daca din viitorul Guvern ar trebui sa faca parte ministri propusi de partide, co-presedintele ALDE a raspuns: "O formula poate mai buna ar fi fost aceea cu un prim-ministru, fiind o personalitate independenta, si cu ministri desemnati din partidele care ar putea sa acorde sprijinul politic viitorului Guvern. Nu am inteles ca presedintele accepta aceasta formula".

Ciolos isi negociaza Guvernul - LIVE

Iohannis, declaratie la Cotroceni dupa desemnarea lui Ciolos LIVE

Cum crede fostul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ca va gestiona premierul tehnocrat, Dacian Ciolos, presiunile politice care ar putea veni din Parlament si din teritoriu?

"Fara un sprijin politic in Parlament, nu e foarte usor de gestionat un Guvern in atari situatii. Sigur ca Guvernul care urmeaza sa se formeze va avea doua misiuni importante. In ordinea cronologica ar fi elaborarea si votarea bugetului, dar atentie, bugetul nu este o expresie a administratiei, nu e o formula administrativa, bugetul este suma unor politici si de aceea este nevoie de un sprijin politic si de o gandire politica. Si al doilea lucru, fara indoiala, gestionarea celor doua alegeri, cele locale si cele parlamentare, din punct de vedere administrativ.

Dar un Guvern nu poate sa stea 12 luni, sa faca numai atat. De aceea, subliniez ca orice Guvern are nevoie de un sprijin politic in Parlament. Nu stiu cum au gandit presedintele si primul-ministru. Cred ca suntem intr-o situatie nu chiar inedita, dar in care Guvernul nu este expresia vointei cetatenilor exprimata prin intermediul Parlamentului, ci mai degraba formula aceasta care rezulta este rezultatul vointei presedintelui, este un Guvern al presedintelui, mai degraba, decat al cetatenilor", crede seful Senatului.

Citeste mai multe despre Tariceanu la RFI: Este un Guvern mai degraba al presedintelui, decat al cetatenilor pe site-ul RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Tariceanu guvern Ciolos, #Tariceanu guvern Iohannis , #Senat