Tariceanu, despre referendum: Dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul Parlamentului

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:50
10248 citiri
Tariceanu, despre referendum: Dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul Parlamentului
Foto: Realitatea TV

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca demersul de a se organiza un referendum, anuntat de presedintele Klaus Iohannis, este unul "practic nepotrivit" si ca "deciziile sunt deja luate".

Seful Senatului a precizat ca exista o hotarare a Guvernului referitoare la strategia de combatere a coruptiei pe perioada 2016-2020 si care "stabileste clar care sunt optiunile Romaniei in aceasta privinta", precum si o hotarare a CSAT care "stabileste si prioritatile si caile de actiune pentru intarirea statului de drept si combaterea coruptiei".

"Mie mi se pare ca demersul este nepotrivit. Ar fi fost normal ca, in cazul in care ar fi existat o dezbatere publica care sa puna sub semnul intrebarii necesitatea continuarii acestor demersuri, sa se organizeze un referendum si, dupa aceea, pe baza referendumului sa se ia decizia.

Deciziile sunt deja luate. Nu stiu de ce mai organizam referendum, dar in fine... asta este intrebarea la care sigur va trebui sa raspunda Parlamentul in ansamblul sau si presedintele Romaniei", a declarat Tariceanu, care a anuntat tot miercuri ca Parlamentul are la dispozitie 20 de zile pentru a da un aviz.

Seful Senatului l-a comparat pe presedintele Klaus Iohannis cu un "dictator", care discuta direct cu poporul, peste capul tuturor.

"Cred ca trebuie sa respectam cu totii ordinea constitutionala democratica. De aceea, am avut alegeri, de aceea, avem un Parlament si aceasta idee pe care presedintele a lansat-o pentru un referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristica regimurilor totalitare, in care dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul institutiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice si se consulta cu poporul", a declarat Tariceanu.

"Pare ca presedintele ignora votul pe care romanii l-au dat", puncteaza seful Senatului, care atrage atentia ca presedintele s-a pus, zilele trecute, "in fruntea coloanelor de manifestanti, la un protest neautorizat".

Tariceanu insa uita ca in programul de guvernare PSD-AlDE nu scria nimic de gratieri colective si modificarea Codurilor Penale, deci nu asta au votat alegatatorii lor.

"Aceste consultari sunt de foarte multe ori extrem de riscante", a mai spus Tariceanu, referindu-se la referendumul anuntat de presedinte.

Tot in acelasi context, Tariceanu a dat exemplu Germaniei, care a eliminat din Constitutie, dupa Al Doilea Razboi Mondial, posibilitatea organizarii unui referendum.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national la care romanii sa se pronunte direct daca sunt de acord sau nu cu "continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice". Seful statului anuntase ca va initia procedurile pentru un astfel de referendum luni.

Zilele trecute, zeci de mii de oameni au iesit in strada, pentru a protesta fata de proiectele pentru ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarile aduse Codurilor Penale.

Un alt protest este anuntat pentru duminica, 29 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu Iohannis dictator, #Tariceanu Germania referendum, #Tariceanu Iohannis referendum , #Senat