Tariceanu face calendarul unei noi suspendari a lui Basescu: Referendum la 2 noiembrie (Video)

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 22:03
7253 citiri
Tariceanu face calendarul unei noi suspendari a lui Basescu: Referendum la 2 noiembrie (Video)
Foto:enational.ro

Presedintele Senatului, liderul PLR Calin Popescu Tariceanu, propune initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Basescu, el avansand si un calendar, vizand suspendare in preajma datei de 23 septembrie si referendum de demitere in 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidentialelor.

"Avand ca baza probatorie nenumaratele incalcari ale prevederilor constitutionale puse in opera de Presedintele Romaniei in anii 2013 si 2014, propun initierea procedurii constitutionale de suspendare si demitere a Presedintelui Romaniei, avand urmatorul calendar: suspendarea de catre Parlament a Presedintelui Romaniei in preajma datei de 23 septembrie si organizarea Referendumului de demitere a Presedintelui Romaniei pe data de 2 noiembrie, aceeasi zi in care se organizeaza primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Coincidenta datei primului tur al alegerilor prezidentiale cu Referendumul de demitere al Presedintelui Romaniei va crea premise favorabile indeplinirii cvorumului legal de 50%+1", sustine Calin Popescu Tariceanu, care semneaza comunicatul transmis vineri ca presedinte al Senatului, presedinte al PLR si candidat la Presedintie.

Potrivit lui Tariceanu, aceasta initiativa vine ca urmare a unor "evenimente politice recente si de notorietate", care s-ar fi constituit in "avertismente oficiale fara echivoc la adresa comportamentului anti-constitutional al Presedintelui Romaniei".

Ponta, de acord cu Tariceanu privind suspendarea lui Traian Basescu

Care sunt argumentele lui Tariceanu

El mentioneaza, in acest sens, declaratia adoptata de Parlament in 25 iunie cu 344 de voturi "pentru" prin care se cere demisia presedintelui Traian Basescu, precum si comunicatul pe care l-a dat in calitate de presedinte al Senatului, in 21 august, referitor la intalnirea de la Palatul Cotroceni a sefului statului cu o delegatie a PMP si la declaratiile facute de Traian Basescu ulterior la un post de televiziune.

"Aceste avertismente oficiale au fost ignorate in aceste zile de o maniera publica si sfidatoare de Presedintele Romaniei. Interventia directa si institutionala a domnului Traian Basescu la Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in problema portofoliului si candidatului Romaniei la functia de comisar european si in scopul sustinerii pe aceasta tema a pozitiei presedintilor de partid, Vasile Blaga si Klaus Iohannis, reprezinta o noua escaladare a practicilor prezidentiale neconstitutionale si o dubla incalcare a Constitutiei de catre Presedintele Romaniei", mai sustine Tariceanu.

" (...) In al doilea rand, prin sustinerea publica si fara echivoc a scrisorilor adresate Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Presedintelui grupului PPE, Joseph Daul, de catre presedintii de partid, Vasile Blaga si Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei si-a abandonat rolul de mediator si s-a situat din nou pe o pozitie profund partizana, in afara prevederilor consitutionale", continua el.

Tariceanu adauga in comunicat ca urmare a unor "dezbateri si consultari in exclusivitate cu colegii liberali din PLR", s-a luat decizia de a se initia procedura de suspendare si demitere a presedintelui.

"Cu siguranta, partide si parlamentari se vor impotrivi acestei initiative", mai spune Tariceanu, care, in continuare, arata ca incearca sa anticipeze din motivatia lor si sa vina cu o serie de contra-argumente. El a facut referire, intre altele, la posibila motivatie conform careia o eventuala suspendare "ii va permite lui Traian Basescu sa participe nestingherit la campania electorala".

Ponta nu exclude "absolut deloc" o noua suspendare: Basescu sa renunte la haina de barfitor de carciuma

Zgonea va fi presedinte interimar

"Din considerente de fair play la competitia la care particip in numele PLR, pentru a nu-mi crea un avantaj nemeritat fata de ceilalti competitori si pentru a nu da loc speculatiilor, declar de pe acum ca, dupa suspendarea Presedintelui in functie, nu voi accepta sa preiau functia de Presedinte interimar al Romaniei, asa cum prevede Constitutia, urmand ca aceasta pozitie sa fie ocupata de Presedintele Camerei Deputatilor", mai spune Tariceanu.

De asemenea, el sustine ca, in urma actiunii pe care o propune, "vor iesi la iveala o serie de aspecte legate de mentalitatea unor politicieni si de propaganda ipocrita promovata in campania pentru alegerile prezidentiale, abil camuflata de partidele si candidatii care lucreaza pentru perpetuarea regimului Basescu, se vor contura limpede cele doua tabere". "Cei care ni se vor alatura sunt cei care vor regimul Basescu "ingropat", cei care nu vor semna alaturi de noi sunt cei care doresc perpetuarea regimului Basescu", sustine Tariceanu.

El mai spune ca in zilele urmatoare initiatorii demersului vor da publicitatii "Cererea de suspendare", textul pe baza caruia ii vor invita pe toti parlamentarii sa li se alature pentru initierea procedurii de demitere a presedintelui.

"In cazul in care cel putin o treime din numarul total al parlamentarilor va semna initiativa, textul urmeaza a fi inaintat de Parlament Curtii Constitutionale pentru obtinerea avizului consultativ. Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers", mentioneaza Tariceanu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Tariceanu suspendare Basescu referendum, #Tariceanu calendar suspendare Basescu , #Senat