Tariceanu il acuza pe Iohannis ca "a inchis ochii" la implicarea serviciilor in Justitie

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 19:53
3213 citiri
Tariceanu il acuza pe Iohannis ca "a inchis ochii" la implicarea serviciilor in Justitie
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, i-a trimis, marti, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care il acuza ca "a inchis ochii la folosirea discretionara" a CSAT pentru a reglementa "in secret" implicarea serviciilor secrete in actul de justitie, in urma documentului publicat de UNJR luni.

"Am urmarit cu deosebita ingrijorare recentele evenimente care au dus la solicitarea de trecere in rezerva a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Acestea dezvaluiau un comportament in afara democratiei si a statului de drept. Din pacate, se aduna nu doar 'suspiciuni rezonabile', pentru a folosi un termen des invocat in ultima perioada, ci si dovezi fara tagada a modului in care democratia si statul de drept sunt incalcate in Romania. Cea mai recenta dovada va implica direct pe dumneavoastra si este si motivul pentru care va adresez aceasta solicitare oficiala din pozitia conferita Presedintelui Senatului.

Ma refer la publicarea de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), a unui document CSAT referitor la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie. Astfel, conform UNJR, in documentul publicat se arata ca 'CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regasesc in cadrul legal cunoscut'", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit presedintelui Senatului, "CSAT a recunoscut ca in privinta relatiei dintre parchete si serviciile de informatii, aceasta s-a materializat in constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire penala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional".

Tariceanu il acuza pe Klaus Iohannis ca "a inchis ochii" la "folosirea discretionara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie".

"In orice democratie, tacerea si inactiunea dumneavoastra echivaleaza cu incalcarea principiilor statului de drept si a separarii puterilor in stat", acuza Calin Popescu Tariceanu.

Copresedintele ALDE a afirmat ca Iohannis a conferit "puteri sporite" unui sistem al institutiilor de forta readus la viata dupa model comunist de Traian Basescu.

"Domnule presedinte, ati mostenit un sistem al institutiilor de forta readus la viata dupa model comunist de fostul presedinte Traian Basescu si folosit ca instrument de represiune impotriva adversarilor politici si a elitelor acestei tari (elite intelectuale, artistice si economice).

Din pacate, in loc sa stopati acest sistem, dumneavoastra i-ati conferit puteri sporite. Ati promovat oameni din sistem despre care s-a spus cu dovezi ca au comis abuzuri si ca au incalcat drepturile si libertatile cetatenilor. Promovarea Liviei Stanciu ca judecator la Curtea Constitutionala a fost un semnal nedorit dat romanilor ca Presedintele Romaniei rasplateste, in loc sa sanctioneze, abuzul de putere", a subliniat presedintele Senatului.

Tariceanu a sustinut ca documentul dat publicitatii de UNJR arata ca implicarea lui Klaus Iohannis nu s-a limitat doar la unele cazuri particulare, ci a fost una "sistematica", in conditiile in care "a girat" sistemul pus la punct de Traian Basescu.

"Documentul dat publicitatii de UNJR arata insa ca implicarea dumneavoastra nu s-a limitat la unele cazuri particulare, ci a fost una sistemica; pentru ca in loc sa stopati sistemul pus la punct de Traian Basescu, l-ati girat. In iunie 2015, afirmati ca 'nu am nici un fel de date care sa imi arate ca SRI s-ar fi implicat peste sau in afara limitelor date de lege in procesul de Justitie'; o afirmatie falsa din moment ce deja existau deciziile CSAT pe care UNJR le face acum publice", a subliniat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca, intr-un stat de drept, "presedintele tarii nu gireaza actiunile abuzive ale institutiilor de forta, pentru a isi conserva puterea".

Citeste si Ministrul Justitiei: Trebuie sa recredibilizam imaginea SRI. Nu trebuie sa intervina in justitie

El i-a mai transmis lui Klaus Iohannis ca datoreaza romanilor raspunsuri la cateva intrebari legate de modul de operare al institutiilor de forta.

"Domnule Presedinte, in mijlocul acestui scandal imens, datorati romanilor raspunsuri la cateva intrebari simple legate de modul de operare al institutiilor de forta. Aceste intrebari nu sunt doar ale mele, ci si ale sutelor de romani care mi s-au adresat mie si Parlamentului in speranta ca aici vor gasi dreptate", a scris Tariceanu.

Presedintele Senatului a enumerat si intrebarile la care ar trebui sa raspunda Klaus Iohannis.

"Exista alte decizii secrete ale CSAT prin care s-au conferit puteri sporite institutiilor de forta in Justitie, care au dus la limitarea sau incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor? Daca da, aveti datoria sa le faceti publice.

Care este nivelul implicarii serviciilor secrete in Justitie, dincolo de descrierea generala 'Justitia este camp tactic'? In lumina documentului prezentat de UNJR, aveti datoria de a preciza care sunt puterile sporite pe care le-ati acordat serviciilor si unde se opreste influenta acestora asupra magistratilor.

Exista ofiteri acoperiti in Justitie si, daca da, care este numarul lor si la ce nivel ierarhic in interiorul puterii judecatoresti?", a enumerat copresedintele ALDE.

Tariceanu a tinut sa ii spuna presedintelui Klaus Iohannis ca, in acest caz, tacerea "nu este de aur", ci "il incrimineaza in ochii romanilor".

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR a dat publicitati, luni, un document al CSAT vizand relatia dintre serviciile de infornatii si justitie, din care ar rezulta ca CSAT a trasat SRI sarcini informativ-operative ce nu se regasesc in cadrul legal cunoscut, cum ar fi prevenirea accesului unor "persoane corupte" in functii de conducere, desi acestea nu erau condamnate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Tariceanu scrisoare Iohannis CSAT, #Tariceanu acoperiti Justitie Iohannis, #Tariceanu Iohannis scrisoare , #Senat
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
S
Stan
rank 1
Iar se baga in seama farsorul asta inutil!

LIVE ÎN 00:09:11

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 9 de minute

Notifică-mă