Tariceanu vrea sa stie cati romani au telefoanele si calculatoarele interceptate de servicii UPDATE: Purtatorul de cuvant s-a grabit

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 20:05
5619 citiri
Tariceanu vrea sa stie cati romani au telefoanele si calculatoarele interceptate de servicii UPDATE: Purtatorul de cuvant s-a grabit
Foto: Arhiva Ziare.com

Calin Popescu Tariceanu, in calitate de senator, a trimis, miercuri, la Guvern o interpelare in care intreaba cati cetateni au telefoanele ascultate si cat costa aceste interceptari.

Intr-un comunicat transmis de Senat Ziare.com se regasesc niste intrebari pe care Tariceanu i le-ar fi pus premierului Dacian Ciolos.

UPDATE 20:05 Ulterior, intr-o conferinta de presa, Tariceanu a declarat ca interpelarea ii este adresata ministrului Justitiei, nu premierului.

"Purtatorul de cuvant s-a grabit, a publicat pe site-ul Senatului o scrisoare din partea mea adresata prim-ministrului Ciolos. Nu a inteles exact, discutasem putin diferit, dar pana la urma acesta este rezultatul. Ceea ce vreau sa va spun este ca setul de intrebari, care de altfel este si incomplet, este adresat doamnei ministru al Justitiei, Raluca Pruna (...). Am rugat colegii deja sa posteze aceasta scrisoare pe site-ul ALDE si pe pagina de Facebook", a spus Tariceanu.

Iata setul complet de intrebari adresat de Tariceanu ministrului Raluca Pruna:

1) Cati romani au telefoanele si calculatoarele personale interceptate de servicii?

2) Cati romani au avut monitorizate convorbirile pe telefoane si calculatoare de catre servicii in ultima luna? Dar cati au fost ascultati in ultimele 6 luni, dar ultimul an sau in ultimii ani?

3) Cum se distribuie serviciul de interceptare intre servicii? Cati romani sunt ascultati de DNA, de SRI sau alt serviciu?

4) Cate mandate pentru ascultare au fost emise pentru probleme de siguranta nationala?

5) Care este costul mediu pe luna pentru interceptare telefoanelor si a calculatoarelor personale din banii romanilor?

6) Cat costa realizarea de stenograme ca urmare a interceptarilor?

7) Care sunt reglementarile cu privire pastrarea si conservarea informatiilor obtinute prin interceptari?

8) Ce masuri au fost luate de ministerul pe care il conduceti pentru a preveni scurgerea premeditata de informatii in spatiul public din partea procurorilor?

9) Ce masuri au fost luate de ministerul pe care il conduceti pentru ca principiul prezumtiei de nevinovatie sa fie respectat?

10) Care sunt diferentele dintre metodele utilizate de procurorii DNA in acest moment si cele folosite de vechea Securitate?

Calin Popescu Tariceanu i-a spus aceste intrebari ministrului dupa ce, marti, a sustinut ca in 2015 a fost interceptat de SRI, pe mandat de siguranta nationala, in timp ce vorbea la telefon cu fostul sau consilier.

Tot marti, copresedintele ALDE a depus un proiect de lege care prevede ca telefoanele romanilor sa fie ascultate de o autoritate independenta, dar care sa raspunda doar in fata Parlamentului. Aceasta institutie ar trebui sa se asigure ca "drepturile si libertatile cetatenilor nu sunt incalcate".

Afla mai multe despre proiectul de lege al lui Tariceanu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Tariceanu intrebari Ciolos, #Tariceanu interceptari , #Senat
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Tariceanu il ia la intrebari pe Ciolos? Astept ca DNA sa il ia la
Poza sebastianR
sebastianR
rank 2