Tariceanu mai vrea o comisie care sa ancheteze "statul paralel" si ii invita pe magistrati sa spuna ce stiu, fiindca nu vor avea "de suferit"

Luni, 28 Mai 2018, ora 11:47
3410 citiri
Tariceanu mai vrea o comisie care sa ancheteze "statul paralel" si ii invita pe magistrati sa spuna ce stiu, fiindca nu vor avea "de suferit"
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu (Arhiva)

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, propune infiintarea unei "Comisii pentru Adevar si Reconciliere" care sa ancheteze comportamentul "abuziv" al magistratilor si ii invita pe toti cei care au informatii in acest sens sa marturiseasca public tot ce stiu, asigurandu-i ca nu vor avea "de suferit".

Initiativa a fost prezentata, luni, de presedintele ALDE, in cadrul unei ample postari pe Facebook, in contextul in care Comisia Europeana a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza Directivei europene privind prezumtia de nevinovatie.

Calin Popescu Tariceanu considera ca decizia CE este "un semnal major dat pentru a stopa abuzurile si incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor", cu toate ca ea se refera la cu totul altceva, mai exact la neimplementarea directivei respective in legislatia romaneasca.

Tariceanu afirma ca in ultimii ani "lupta impotriva coruptiei a fost deturnata prin protocolul SRI-DNA si transformata intr-o campanie antidemocratica de eliminare a oamenilor incomozi pentru sistem".

"Judecatorii au fost presati sa ia decizii asa cum dicta binomul SRI-DNA. Fie prin presiuni mediatice, ca urmare a spectacolului catuselor, fie prin presiuni venite pe cai ocolite de la oameni din sistem. (...) Acum este momentul in care tot putregaiul trebuie curatat. Iar curatenia incepe cu prezentarea in spatiul public a tuturor abuzurilor comise si a celor care au comis aceste abuzuri.

Cred ca Parlamentul, ca for reprezentativ suprem, poate si trebuie sa isi asume aceasta misiune de aflare a adevarului. O Comisie pentru Adevar si Reconciliere - asa cum a existat si in alte tari unde abuzurile au devenit, la un moment dat, un mod curent de operare - este o solutie pentru a afla adevarul si a incepe procesul de repunere a justitiei in cadrul democratic firesc.

Tocmai pentru ca vrem sa punem capat 'statului drepti' si spectacolului catuselor, cred cu tarie ca activitatea acestei comisii trebuie sa porneasca de la un principiu fundamental: toti oamenii din justitie si servicii care ies public si ofera informatii despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Sunt sigur ca multi procurori sau judecatori au actionat sub presiune, nu din proprie initiativa, iar scopul este sa curatam sistemul, nu sa incepem o vanatoare de oameni", a fost mesajul transmis de presedintele ALDE magistratilor romani.

Pana in acest moment comisia de control SRI condusa de senatorul Claudiu Manda (PSD) s-a ocupat de cercetarea acuzatiilor aduse in spatiul public "statului paralel".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu comisie ancheta magistrati , #Senat