Tariceanu nu vrea anticipate: Avem Parlament. Nu e criza. Urmeaza negocieri

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 14:52
3824 citiri
Tariceanu nu vrea anticipate: Avem Parlament. Nu e criza. Urmeaza negocieri
Foto: Digi 24 TV

Presedintele Klaus Iohannis a continuat, vineri, consultarile cu partidele parlamentare pe tema formarii noului guvern, ultimii invitati fiind liderii ALDE. La finalul consultarilor, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele ALDE si presedintele Senatului, a declarat ca nu este de acord cu organizarea de alegeri anticipate.

El a criticat faptul ca presedintele Iohannis ar fi fost prost sfatuit sa se prezinte ca un "presedinte jucator".

"In mod normal, partidele politice ar fi trebuit sa propuna solutiile referitoare la modul de alcatuire a Guvernului, ceea ce am constatat ca nu s-a intamplat", a adaugat acesta, precizand ca "aceasta formula de alegeri anticipate, inclusiv discutiile despre premier tehnocrat, denota acelasi lucru, fuga de responsabilitate".

Iohannis are consultari - LIVE

Presedintele Senatului a mai subliniat faptul ca "actualul parlament e rezultatul unor alegeri democratice si libere", si, "atata vreme cat aceste resurse nu s-au epuizat, justificarea unor alegeri anticipate e greu de demonstrat".

Fost premier, Tariceanu a sustinut ca are experienta unor guverne de tehnocrati, reamintind de anii '90 cand premier a fost numit Theodor Stolojan. "Stiu bine care sunt inconvenientele", a afirmat el.

"Trebuie sa ne gandim care e sprijinul politic in Parlament si riscul ca partidele, odata ce au dat votul, sa nu se considere in Opozitie, sa nu inceapa o campanie de pregatire a alegerilor in care sa fie concurs de propuneri care mai de care mai populiste", a continuat co-presedintele ALDE.

Prima zi de consultari la Cotroceni - Iohannis ar fi de acord cu dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate

In opinia sa, organizarea de alegeri anticipate ar putea genera "o stare de blocaj, paralizie la nivelul intregii tari".

"Presedintele ne-a informat ca sigur dupa aceasta runda va urma o perioada de reflectie a tuturor, care sa ne ajute sa decelam cele mai bune solutii. Urmeaza o runda de noi discutii, care probabil va insemna mai mult ceea ce inseamna negocieri. Le asteptam cu interes, poate si partidele politice incep sa gandeasca mai serios asupra responsabilitatilor pe care le au.

Asa vedem noi, nu fuga de responsabilitate, ci asumarea responsabilitatii, cu oameni care sa poata constitui o formula guvernamentala care sa se bazeze pe majoritate, cu un profil moral si politic care sa nu poata fi atacat", a mai spus Tariceanu.

Intrebat de jurnalisti daca mai exista in acest moment coalitia de guvernare, tinand cont ca PSD si UNPR s-au aratat deschise la ideea organizarii de alegeri anticipate, Tariceanu a dezvaluit ca a discutat chiar joi seara cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Aseara m-a sunat sa ma informeze despre continutul discutiei cu presedintele Iohannis. Am avut o astfel de discutie telefonica (...) din pacate, celelalte partide au mers pe aceasta idee, de aruncare a responsabilitatii", a afirmat el.

PSD, consultari cu Iohannis: N-au propus niciun nume de premier - Ce solutii au la criza politica

Consultari la Cotroceni: Cand vrea PNL alegeri anticipate - Iohannis ar fi de acord

La randul sau, co-presedintele ALDE Daniel Constantin a declarat ca aceasta a fost "o prima discutie, foarte buna" si ca i-a dat asigurari presedintelui ca ministrii ALDE vor sustine guvernul interimar condus de Sorin Cimpeanu pana la numirea unui nou Executiv.

"Alegerile anticipate au fost analizate si in partidul nostru. Ele reprezinta o solutie pentru o criza pe care nu o traversam in momentul de fata. Exista partide in Parlament care sa vina cu o solutie.

Din cate am inteles, nu exista inca o solutie politica. Trebuie sa analizam toate variantele. Nu s-au discutat nume, dar posibilititati ca sa avem un guvern politic, tehnocrat cu componenta politica sau guvern de tehnocrati sunt abordari luate in calcul (...) Intelegem ca saptamana viitoare si partidele vor veni cu alte propuneri, si presedintele va avea o perioada in care se va gandi ce e mai bine in Romania", a declarat Daniel Constantin.

Dupa iesirea ALDE de la consultari, presedintele a ascultat "vocea strazii". 20 de reprezentanti ai ONG-urilor si ai protestatarilor care au iesit la mitinguri si marsuri in ultimele zile au fost primiti de seful statului la Cotroceni pentru a-si sustine revendicarile.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Tariceanu consultari Iohannis Ponta demisie , #Senat