Tariceanu pledeaza la Bruxelles pentru scoaterea Romaniei de sub MCV (Video)

Joi, 26 Martie 2015, ora 21:53
6057 citiri
Tariceanu pledeaza la Bruxelles pentru scoaterea Romaniei de sub MCV (Video)

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, se afla joi la Bruxelles, unde pledeaza pentru integrarea Romaniei in Schengen si iesirea tarii noastre de sub Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Noi consideram ca in momentul de fata MCV, care ar fi trebuit sa functioneze pe o perioada limitata, a devenit un fel de tinta in miscare care, pe masura ce ne apropiem de el, se departeaza. Si de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, si autoritatilor Comisiei este sa stabilim o modalitate de evaluare clara a progreselor care au fost facute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV.

Acest assessment (evaluare - n.red.) ar trebui facut in Romania de catre Comisie in asa fel incat sa putem pregati terenul pentru incheierea acestui dispozitiv care a fost pus in functiune in momentul aderarii Romaniei la Schengen (la UE - sic!) ", a declarat, joi, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, Romania si-a atins tintele la care s-a angajat, iar progresele facute in domeniul justitiei si al statului de drept sunt "sensibile, apreciate si ele fac parte din evaluarile Comisiei si sunt apreciate ca atare".

"Prin urmare mi s-ar parea logic si normal sa mergem catre aceasta faza de incheiere a Mecanismului pentru a nu considera ca Romania este - si, bineinteles, si Bulgaria, dar eu vorbesc in primul rand pentru tara mea - sa nu consideram ca exista o discriminare intre Romania si celelalte tari membre ale UE", a adaugat Tariceanu.

Definitia MCV-ului, in opinia lui Tariceanu

Presedintele Ssenatului a fost rugat sa dea si o definitie a MCV-ului.

"Din pacate, ceea ce am observat este ca incet, incet el a inceput sa fie folosit ca un instrument, sa zicem, cu caracter politic", a declarat Tariceanu, mentionand ca "problema de fond rezida, in principal, la Comisie care ar trebui sa gaseasca o modalitate de a pregati terenul pentru decizia politica care este la nivelul Consiliului".

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

"Cred ca este si o componenta politica, din pacate, n-ar fi trebuit sa fie si, tocmai de aceea, consider ca, daca aceasta componenta politica este avuta in calcul, chiar daca nu este recunoscuta, atuncea sigur ca se creeaza o discriminare cu care nu putem sa fim de acord", a conchis Tariceanu.

Raportul MCV a fost publicat - Ce recomandari are Comisia Europeana pentru Romania

Cel mai recent raport MCV pentru Romania, care a fost la finalul lunii ianuarie, lauda progresele inregistrate de tara noastra, insa critica Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.

Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta.

In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM sunt laudate de oficialii europeni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tariceanu senat MCV, #Tariceanu MCV Bruxelles , #Senat