Tariceanu: Referendumul este o arma foarte periculoasa. A fost utilizata cu precadere de dictaturi

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 22:11
11974 citiri
Tariceanu: Referendumul este o arma foarte periculoasa. A fost utilizata cu precadere de dictaturi
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca referendumul este o arma foarte periculoasa, care a fost utilizata cu precadere de dictaturi.

"Sa stiti ca referendumul este o arma foarte periculoasa, care a fost utilizata cu precadere de dictaturi. Inclusiv in Romania: in perioada lui Ceausescu, in perioada lui Carol al II-lea, in perioada lui Antonescu. Ei bine, aceasta arma nu stiu daca intelegeti ca este extrem de periculoasa. De ce? Haideti sa ne imaginam in toate tarile din Europa un referendum pe problema... sa spunem a pedepsei cu moartea. Sa stiti ca probabil in majoritatea tarilor referendumul ar fi afirmativ.

Imaginati-va un referendum legat de castrarea chimica a pedofililor si a celor care sunt violatori. La fel. Sunt niste lucruri care trebuie sa ne puna niste semne de intrebare. Un instrument atat de politic... Stiti ca in Germania nu este prevazut instrumentul referendumului. Germania care a facut experienta nazista, dupa ce a facut noua Constitutie, a evitat sa puna acest instrument la indemana politicienilor. Pentru ca ce fac presedintii? Presedintii vor sa sara peste vot, peste Parlament, peste partide, peste institutii si se consulta cu cine? Cu poporul", a spus Tariceanu marti seara, la Antena 3.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national la care romanii sa se pronunte direct daca sunt de acord sau nu cu "continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice".

"Marti, 24 ianuarie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declansat, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In acest sens, seful statului a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, solicitand consultarea Parlamentului pe aceasta tema.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis l-a informat si pe premierul Sorin Grindeanu despre declansarea unui referendum national, se mai arata in comunicat.

Iata mai jos scrisoarea trimisa de Klaus Iohannis presedintilor celor doua Camere:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#referendum gratiere amnistie, #Calin Popescu Tariceanu referendum , #Senat