Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tariceanu si Ilie Sarbu, indignati ca CCR ii "obliga", nu ii roaga: Ne-au cerut sa incalcam legea!

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 14:47
5657 citiri
Tariceanu si Ilie Sarbu, indignati ca CCR ii "obliga", nu ii roaga: Ne-au cerut sa incalcam legea!
Foto: site-ul oficial al Senatului

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, si Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, s-au aratat indignati de faptul ca sunt "obligati" de Curtea Constitutionala sa redacteze o hotarare in cazul Dan Sova, semn ca Senatul incepe sa "partajeze" suveranitatea sa cu CCR.

Subiectul a fost discutat in sedinta Biroului permanent al Senatului de luni, dialogul fiind transcris in Stenograma sedintei.

"Cel mai bine ar fi sa trimitem aceasta chestiune Comisiei juridice, sa dam juristilor din Comisia juridica posibilitatea sa-si sparga putin capul si sa vina cu un raspuns. In acelasi timp, chestiunea asta ar parea o modalitate prin care, chipurile, Senatul ar incerca sa traga de timp", a comentat Tariceanu.

Senatorii juristi, incurcati de cazul Sova: Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi! (Video)

Decizia CCR in cazul Sova agita spiritele in Senat: Cum isi arunca pisica de la unii la altii

"Eu va spun ca asa cum vad si tendintele din presa si, din pacate, declaratiile facute de unii lideri politici - n-am sa arat cu degetul catre nimeni, dar fiecare stie la cine ma refer - cam asta o sa fie.

Daca aveti o idee, care sa stea juridic in picioare si pe care sa pot s-o accept si eu personal, pentru ca eu nu pot sa accept sa semneze in nume personal, sa iau o decizie unipersonala pentru o decizie care n-a fost luata de Senat in plenul sau, va stau la dispozitie", le-a mai spus presedintele Senatului colegilor prezenti la sedinta Biroului Permanent.

Vicepresedintele Ioan Chelaru (PSD) a declarat ca decizia CCR ii "baga intr-o fundatura, pentru ca stabileste, pentru prima data in istoria si a Curtii Constitutionale si a Senatului, o obligatie negativa", si anume "obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015", or aceea nu exista.

"Problema este sa gasim o formula prin care procesul-verbal sa devina o hotarare pe care s-o putem trimite la minister si...", a opinat acesta.

Dupa o lunga serie de replici si opinii exprimate de cei prezenti, a intervenit si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu.

"Citeam art. 2, aici. Cred ca l-a mai citit colegul Moga. 'Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta de plen...' Deci, Curtea, aici, nu lasa niciun fel de interpretare. Obligatia.

Adica, eu te oblig. De la om la om, cand vin si spun 'te rog', e una, cand spun 'Facem nu stiu ce', e alta. 'Ce crezi, am putea face?' e alta... Sunt mai multe formule de exprimare. Aici e radicala. Zice clar: obligatia de a redacta. Acum, Senatul, ca institutie... ma rog, suprema... (...)

Suverana si, ma rog, putem sa-i mai adaugam si alte, si alte, ma rog, calificative si atribute aici, la obligatia pe care o are fata de Curte, mai poate sa stea pe ganduri? Ca, altfel, ne complicam, vorbim doua ore si...", a comentat Ilie Sarbu.

Liderul senatorilor PSD si-a intrebat colegii: "Credeti ca inalta Curte, in intelepciunea ei, toti judecatorii de acolo, cand au redactat acest articol, n-au stiut situatia in care suntem noi?".

"Au stiut", a raspuns Tariceanu.

"Inseamna ca ei au cerut.... Ei, ca paznicii sau, ma rog, supraveghetorii de baza ai Constitutiei, au cerut sa incalcam procedurile noastre si chiar legea. Ei asta ne cer in fond", a continuat Ilie Sarbu, iar presedintele Senatului i-a cantat in struna: "Nu. E mai mult de atat. E mai mult de atat".

"Si atunci, ce facem, ca ei spun: va obligam? Noi suntem obligati s-o facem sau nu suntem obligati s-o facem? Asta e problema", a subliniat Ilie Sarbu.

"Practic, ne indruma sa incalcam Constitutia", si-a completat Ion Chelaru colegul.

"Stimati colegi, o clipa numai. Parlamentul, ca institutie reprezentativa a poporului, are dreptul suveran de a emite legi, hotarari si asa mai departe. Prin urmare, daca are dreptul suveran, nu are nimeni voie sa incalce acest drept suveran. Prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala intervine si noi incepem sa partajam suveranitatea Parlamentului cu Curtea Constitutionala in privinta adoptarii anumitor acte, decizii, legi.

Deci, din acest moment, suveranitatea Parlamentului, totala, inceteaza si convenim ca o impartim cu Curtea Constitutionala", a concluzionat nemultumit Tariceanu, dupa care dezbaterile au continuat pe aceeasi tema.

Pana la urma, Senatul s-a conformat. Miercuri, Biroul Permanent a adoptat hotararea care consemna refuzul Senatului de ridicare a imunitatii senatorului Dan Sova, ea fiind publicata in aceeasi seara in Monitorul Oficial.

Tariceanu s-a conformat: A trimis la DNA actele cerute si la Monitorul Oficial hotararea in cazul Sova (Video)

PNL a anuntat deja ca o va contesta la Curtea Constitutionala.

Premiera in Parlament: Votul pentru ridicarea imunitatii lui Sova ar putea fi reluat

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tariceanu Curtea Constitutionala Sova, #Tariceanu Ilie Sarbu hotarare Sova , #Senat