Capitala Culturala Europeana, deschisa cu un concert pentru oficiali si altul pentru sibieni

   

Un moment central al inaugurarii Capitalei Culturale Europene a fost concertul sustinut de Filarmonica Natiunilor la Sala Thalia, sub bagheta lui Justus Frantz. Evenimentul a adunat mai multi oficiali romani, oameni de cultura si invitati din strainatate. In afara presedintelui, a premierului si a membrilor Guvernului, la concert au participat, printre altii, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, mitropolitul Ardealului si Arhiepiscopul Sibiului, IPS Laurentiu Streza, si o delegatie luxemburgheza formata din Guy Dockendorf, presedintele programului "Luxemburg si Marea Regiune - Capitala Culturala Europeana 2007", si Octavie Modert, secretar de stat pentru cultura, educatie si cercetare.

Concertul a fost ascultat si de "regele tiganilor", Florin Cioaba, care a declarat ca ii place "in general muzica simfonica". El a venit insotit de cativa membri ai familiei si a profitat de receptia de dupa eveniment pentru a da mana cu presedintele Basescu. Accesul la concertul Filarmonicii Natiunilor s-a facut pe baza de invitatie.

In timp ce presedintele a stat in loja oficiala cu ministrii romani si cu vicepresedintele Budestagului, Susanne Kastner, premierul s-a asezat in primul rand, alaturi de delegatia luxemburgheza, el tinand si un mic discurs. "Prin lansarea programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana, Romania calca cu dreptul in Uniunea Europeana. Programul este unul dintre cele mai elocvente raspunsuri la intrebarea: Ce aduce Romania Uniunii Europene? Cred ca astazi avem un raspuns: Sibiul aduce o parte consistenta la Uniunea Europeana, respectiv contributia culturala. Este cel mai important program cultural de anvergura derulat in Romania in ultimii 17 ani", a declarat Calin Popescu Tariceanu. El si-a exprimat convingerea ca Sibiul va fi un "excelent ambasador" al culturii romanesti. De asemenea, premierul a precizat ca s-a tinut de cuvant si a alocat cat a fost nevoie pentru ca proiectul sa se dezvolte: "30 milioane euro pentru reabilitarea cladirilor, infrastructurii si pentru proiectele culturale si 13 milioane de euro pentru aeroportul din Sibiu".

Intrucat concertul extraordinar al Filarmonicii Natiunilor a fost unul cu public restrans, sibienii s-au putut bucura abia spre miezul noptii de lansarea programului "Sibiu 2007", desi Piata Mare era plina inca de la ora 18.00. Potrivit estimarilor primarului sibian, circa 40.000-45.000 de oameni au participat la spectacolul de lumini, muzica si pirotehnie sustinut de compania franceza Groupe F si la concertul Chris Norman din Piata Mare. Unii oameni au asteptat patru-cinci ore pentru ca aceste evenimente sa inceapa.

Dupa ce discursul de la Sala Thalia a fost tinut de premier, in Piata Mare a fost randul presedintelui sa se urce pe scena, nu inainte de a strange mainile a mii de oameni. Seful statului le-a cerut jandarmilor sa retraga gardul care il proteja de public si a traversat Piata Mare prin mijlocul oamenilor.

La inceperea discursului, presedintele si-a scos haina si a aruncat-o in multime.

Traian Basescu nu a pierdut momentul pentru a le multumi sibienilor pentru votul de incredere acordat la alegerile prezidentiale si a afirmat ca "Romania traieste doua evenimente extraordinare": aderarea la UE si intrarea in Europa cu Sibiu, Capitala Culturala Europeana. "Veti fi cartea de vizita a Romaniei pentru un an de zile in Europa", le-a spus Basescu sibienilor. Atitudinea publicului fata de premierul Tariceanu, prezent si el alaturi de sotie si membrii Guvernului in Piata Mare, a fost mult mai rezervata.

Dupa declararea deschisa a Capitalei Culturale Europene, de catre Klaus Johannis, oficialii au asistat dintr-o tribuna special amenajata in Piata Mare la spectacolul "Noaptea cometelor".

Un alt moment asteptat al serii a fost recitalul de 70 minute pe care Chris Norman, fostul solist al trupei Smokie, l-a sustinut pe scena de langa sediul nou al Primariei. Daca la inceputul recitalului, Piata Mare era plina de oameni, ploaia marunta care a inceput spre finalul spectacolului i-a determinat pe unii spectatori sa plece. Inaugurarea Capitalei Culturale Europene s-a incheiat cu un foc de artificii, "Fantana de Foc", organizat de acelasi Groupe F. Pe parcursul intregii serii, pe cerul Sibiului au putut fi vazute 2.400 de comete de foc, circa doua tone de material exploziv fiind folosite de compania franceza pentru a-i distra pe sibieni.

La sfarsitul zilei, primarul Klaus Johannis a apreciat, intr-o conferinta de presa, ca lucrurile au decurs foarte bine si s-a declarat bucuros de participarea numeroasa.

Evenimentele organizate duminica si luni la Sibiu, cu ocazia "Revelionului Integrarii" si a inaugurarii Capitalei Culturale Europene, au costat aproape 600.000 euro, potrivit secretarului general al Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, Marius Constantin.

Din acesti bani, o suma de 300.000 euro a fost folosita pentru spectacolul companiei Groupe F, considerat de primarul Johannis drept "un succes de mare clasa, o premiera de acest tip in Romania". El a adaugat insa ca "o mica lacuna" a fost faptul ca unii oameni s-au strans in Piata Mare cu patru-cinci ore inainte de inceperea spectacolului. Intervalul de timp nu a fost umplut cu un program.

Sibiul este primul oras dintr-o tara care nu era inca membra a Uniunii Europene care a reusit in 2004 sa obtina, cu sprijinul Luxemburgului, statutul de Capitala Culturala Europeana. Astfel, in 2007, Sibiul si Luxemburgul sunt Capitale Culturale Europene asociate. Timp de un an, 220 de programe culturale sunt prevazute sa se desfasoare la Sibiu, unde sunt asteptati un milion de turisti.

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 01:40
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
FOTO: Kama Sutra pe patru roti - Soferii sibieni, pozitii noi in trafic
Tamponare cu rezultat spectaculos la Sibiu. Doua masini au blocat traficul din sensul giratoriu de ...
Se redeschid santierele de modernizare a strazilor din Sibiu - Unde se lucreaza
Date fiind conditiile meteo favorabile, Primaria Sibiu si constructorii contractati deschid santiere ...
A zburat din Sibiu in Germania. La aterizare l-a asteptat o amenda de 1680 de euro
Politia germana l-a amendat luni, 17 februarie, pe aeroportul Frankfurt-Hahn, pe un pasager roman ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor