Analiza Ziare.com: Politica, un macel fara mize si strategie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Martie 2008, ora 12:25
3778 citiri
Analiza Ziare.com: Politica, un macel fara mize si strategie

"Opriti macelul, vrem sa coboram!", ar putea striga in cor romanii in fata spectacolului care evolueaza in toata splendoarea sa zilele acestea pe scena politica. Daca pana la un punct poate fi hilar, dincolo de el devine terifiant sa vezi lipsa totala de strategie a partidelor care, pana una alta, conduc tara si o vor conduce in continuare, chiar daca procentele lor parlamentare se vor schimba.

In PSD curg valuri de sange in batalia pentru desemnarea candidatului la primaria Capitalei. Sustinatorii lui Marian Vanghelie si cei ai lui Sorin Oprescu au transformat confruntarea intr-una a carei duritate nu justifica miza declarata.

Cu niciunul dintre ei social-democratii nu au cine stie ce sanse sa castige Bucurestiul. Amandoi au mai incercat si au pierdut. Atunci de ce atata zgomot? Pentru ca PSD este un partid fracturat, intr-o criza totala de autoritate. Geoana a crezut naiv, saptamana trecuta, ca lovind, pasamite, neasteptat cu Vanghelie in aripa Nastase - Iliescu, o sa le arate el cine-i seful.

Treptat a inceput sa dea inapoi, pentru ca luni aproape sa se lepede de primarul sectorului 5. Prea tarziu! A apucat sa mai arate inca o data cat de slaba-i este pozitia in partid, dar si sa-si asocieze glorios numele cu cel al lui Vanghelie.

De partea cealalta, Adrian Nastase si Ion Iliescu au reusit sa rastoarne certitudinea candidaturii lui Vanghelie, insa tot n-au reusit sa-l impuna pe Sorin Oprescu, desi acesta sta incomparabil mai bine in orice sondaj. Si-au aratat si ei slabiciunea in fata unui personaj care, in mod normal, n-ar trebui sa aiba prea multe de spus intr-un partid serios.

Nicio tabara nu a avut forta necesara sa impuna si sa-si asume o decizie, lansand aceasta misiune Comitetului Executiv ce va avea loc dupa summit-ul NATO din 2-4 aprilie.

Asadar, pe langa faptul ca pleaca fara sanse prea mari si n-au decat candidati resapati, social-democratii vor intra si foarte tarziu in campania electorala pentru Bucuresti, cu mai putin de doua luni inainte de primul tur de scrutin.

"Vreau sa fie o decizie unanima a conducerii partidului, astfel incat persoana desemnata sa beneficieze de sustinerea neconditionata a partidului", voia Geoana sa para intelept dupa remiza din BPN. Pe langa faptul ca deciziile unanime sunt periculoase si dau prost in Romania, PSD este foarte departe de acest pericol.

Oricare ar fi candidatul, el tot va fi sapat cu spor la radacina de tabara cealalta. Iar daca ascultam cu urechea lipita de usile inchise dialogurile reale din conducerea PSD, ne ingrozim. Confruntarea dintre Ion Iliescu si Marian Vanghelie, relatata de cativa lideri social-democrati prezenti la BPN, nu face decat sa completeze imaginea de balci.

"Ce tot vorbiti de intelectuali. Eu am intelectuali langa mine, dar sa va vad la toamna, cand o sa candidati pe uninominal. Sa vedem cati intelectuali o sa va voteze", a atacat Vanghelie, potrivit Evenimentului Zilei.

Replica presedintelui de onoare pare sa nu fi fost mai prejos: "Mai, eu ti-am luat apararea pana acum. Esti un imbogatit care nu-si poate justifica averea. Te rog sa revii cu picioarele pe pamant, daca vrei sa mai ai un viitor politic".

Boli rusinoase

PD-L are si el mari probleme cu candidatura pentru Bucuresti, iar intarzierea si indecizia ar putea sa-l coste. Primul clasat in sondaje, Liviu Negoita, refuza cu obstinatie sa plece de la sectorul 3, dar se pare ca Vasile Blaga a acceptat sa se sacrifice.

Deocamdata anuntul oficial intarzie, poate si in asteptarea deciziei PSD. Intre timp, PD-L incearca sa smulga o halca din PNL chemandu-i alaturi de Teodor Stolojan pe liberalii care nu vor sa stea cu Ion Iliescu la masa.

Tema nu e noua. Am auzit-o recent la Elena Udrea care invoca o alianta cu acea parte din PNL care nu a tradat Alianta D.A.. Atat doar ca acei liberali ar trebui sa consimta si la virajul catre populari. E adevarat si ca in Romania scrupulele doctrinare nu sunt la moda.

Cert este ca PNL s-a vulnerabilizat singur in fata unor astfel de atacuri din cauza guvernarii sprijinite vartos de PSD, care si-a luat la randul sau un tain gras, dar si din cauza recentelor runde de negocieri cu social-democratii.

Chiar esuate, acestea au avut un impact negativ in electoratul liberal si in acea parte din partid care nu crede ca PSD este mai bun decat Traian Basescu. In plus, liderii PNL au si gestionat prost aceste negocieri pe care au refuzat sa le confirme chiar si dupa ce PSD le-a recunoscut.

In acest fel, liberalii au fost primii care le-au creat acestor discutii imaginea de boala rusinoasa. Insa liderii liberali care se dezic acum vehement de imperecherea cu PSD, pe motive doctrinare desigur, nu sunt dintre cei care ar sari in barca PD-L.

Si ma refer in primul rand la proaspat anuntatul candidat PNL la primaria Capitalei, Ludovic Orban.

Rupturi fara leac

Faptul ca PNL s-a dovedit rapid si unanim in privinta candidatului pentru Bucuresti nu trebuie privit in niciun caz ca un semn de unitate. Dupa cum numirea lui Bogdan Olteanu drept coordonatorul politic al campaniei electorale pentru locale nu inseamna ca liberalii au vreo strategie.

PNL este poate partidul cel mai debusolat si fracturat acum, la finalul guvernarii. Atacurile impotriva lui Calin Popescu Tariceanu se intetesc si sunt tot mai dure. Dupa Crin Antonescu, si Ludovic Orban se anunta interesat sa preia presedintia partidului.

Probabil ca in mintea lui, obsesia Traian Basescu a zamislit un scenariu. De la primarie la sefia partidului si de acolo, cine stie, tusti la Cotroceni!

Si ca sa plece imaculat la lupta, Orban s-a dezis total de discutiile rusinoase PNL-PSD, despre care n-a stiut, nu-i asa, nimic, desi mai multi social-democrati participanti la ele l-au indicat in echipa de negociatori.

"PNL merge pe propriile picioare, pe propriile puteri, nu facem apel la nicio forta politica sa ne dea vreo mana de ajutor. Singurul contract e cu cetatenii Romaniei. Este vocea mea si sunt convins ca este si vocea PNL", a clamat Orban.

Este clar ca boala rusinoasa va fi aruncata in carca lui Calin Popescu Tariceanu, singurul care nu se poate dezice de ea. Dupa cum numirea lui Bogdan Olteanu in fruntea campaniei pentru locale nu este neaparat un succes pentru aripa premierului. Dimpotriva este cea mai sigura metoda prin care un eventual esec, inclusiv al lui Ludovic Orban, va fi trecut tot in contul acestuia, chiar daca cei care vor pierde fac parte din aripa cealalata.

Vedeti in toate acestea vreo urma de coerenta si strategie? Mi se pare doar o batalie oarba si inversunata, un macel politic pe mize derizorii. De altfel, singurele mize pe care le inteleg cei mai multi dintre politicienii romani.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Vanghelie, #Iliescu, #Tariceanu, #politica, #macel , #stiri Calin Popescu Tariceanu
Comentarii