Analiza Ziare.com: Putea fi o victorie pentru Tariceanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Februarie 2008, ora 19:10
4682 citiri
Analiza Ziare.com: Putea fi o victorie pentru Tariceanu

Verdictul Curtii Constitutionale in privinta nominalizarii Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei ar putea fi o victorie a lui Calin Popescu Tariceanu. Judecatorii au decis joi ca presedintele poate refuza motivat numirea unui ministru, insa o singura data.

Premierului i-a fost servit practic mecanismul prin care poate sa-l blocheze pe presedinte. Face o prima propunere indezirabila pentru Traian Basescu, dupa care trimite linistit cea de-a doua propunere care trebuie acceptata oricum. In plus, presedintele va fi nevoit sa se gandeasca de doua ori inaintea unui refuz, pentru nu are decat un cartus la dispozitie.

Apoi, este putin probabil ca Tariceanu sa fie prea indurerat de pierderea Norica Nicolai. Se stie ca el a amanat cat a putut cooptarea d-nei Nicolai in Executiv si a acceptat-o in extremis, la presiunea grupului Orban - Antonescu. Poate scapa acum de ea, dand in acelasi timp si o lovitura grupului cu care isi disputa controlul real asupra partidului.

In criza de solutii

Ar putea fi o victorie a lui Calin Popescu Tariceanu, daca premierul ar avea la dispozitie alte solutii. Liberalii nu prea se lauda insa cu nume grele, pe care sa le aseze pe fotoliul de la Justitie, iar situatia s-a complicat dupa experimentul Chiuariu, ale carui rezultate s-au vazut in raportul de tara.

Tariceanu poate propune acum teoretic pe oricine. Dar concret pe Cine, cu clauza de salvgardare deasupra capului si in razboi pe viata si pe moarte cu DNA? Faptul ca de-a dreapta sa sta Tudor Chiuariu, care-i susura sfaturi intelepte in ureche, nu e prea incurajator.

Ar putea fi o victorie a premierului si daca grupul radical din PNL nu ar da semne ca se cramponeaza de nominalizarea Noricai Nicolai. Ludovic Orban a vorbit deschis joi seara despre posibilitatea restructurarii guvernului, astfel incat Norica Nicolai sa obtina de la Parlament ceea ce i s-a refuzat la Cotroceni.

Restructurarea i-ar putea viza inclusiv pe Adrian Cioroianu si Cristian Adomnitei. Varianta este sustinuta, spun surse liberale, si de Crin Antonescu, Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti si Radu Stroe.

A fost anuntata presei fara voia lui Calin Popescu Tariceanu, care nu dorea deocamdata comentarii. Premierul are de altfel toate motivele sa respinga aceasta varianta. L-ar trimite din nou in Parlament, adancind dependenta lui de PSD, dependenta despre ale carei detalii presedintele Traian Basescu vorbeste "ca un om care stie", nu banuieste.

Nu este de altfel exclus ca presedintele sa fi spus joi seara la TVR ca Ion Iliescu conduce de fapt guvernul si ca premierul este manevrat de PSD, tocmai pentru a-i taia lui Calin Popescu Tariceanu calea restructurarii pe baza unui nou targ cu social- democratii.

In plus, daca va fi nevoit sa cedeze, va trece cu restructurarea prin Parlament si o va instala pe Norica Nicolai la Justitie, premierul se va alege cu un ministru decredibilizat, fara autoritate profesionala si cu prestigiul terfelit.

Presedintele vulnerabil al unui partid vulnerabil

De fapt, verdictul Curtii Constitutionale ar fi o victorie importanta pentru premierul puternic al unui guvern puternic. Ar fi o victorie de savurat pentru presedintele puternic al unui partid puternic. De patru ori nu e cazul. Premierul si guvernul sau minoritar atarna de vointa PSD si beneficiaza din plin de o alta slabiciune la varf - aceea a lui Mircea Geoana.

PNL nu straluceste in sondaje. Este marele perdant dupa ruperea aliantei DA, din care democratii au plecat cu partea leului, si a decontat greu atat erorile guvernarii, cat si ofensiva sinucigasa de suspendare a presedintelui.

Calin Popescu Tariceanu nu pare sa controleze cu adevarat PNL. Se stie, de exemplu, ca i-a cerut lui Ludovic Orban sa demisioneze, dupa accidentul de masina din decembrie, iar ministrul Transporturilor i-ar fi raspuns: "Demite-ma tu!". Ceea ce Tariceanu nu a indraznit, avand in vedere ca Orban controleaza o mare parte dintre filiale si este sustinut de ceilalati vicepresedinti liberali.

Luptele dintre taberele interiorul partidului par grele, daca e sa ne luam dupa ecourile care razbat in exterior. Recent intrebata de un reporter al Revistei Q daca Bogdan Olteanu s-a opus nominalizarii sale la Justitie si in ce fel, Norica Nicolai a raspuns "De multe ori ce naste din pisica soareci mananca! Uitati-va cine a fost bunica lui".

Bunica lui Bogdan Olteanu, pupilul lui Calin Popescu Tariceanu, a fost cominternista Ghizela Vass, fost membru al Comitetului Central al PCR si adjunct al Sectiei de relatii externe a partidului. Sa notam si ipocrizia d-nei Norica Nicolai care umbla la bunica nomenclaturista a lui Olteanu, dupa ce l-a acuzat pe Traian Basescu de practici comuniste pentru ca i-a scormonit in trecutul din mapa profesionala. Trecutul ei, nu al bunicii.

Asadar, Calin Popescu Tariceanu nu prea are motive de bucurie. Verdictul Curtii Constitutionale ii deschide optiuni pe care, de fapt, nu le are si subliniaza vulnerabilitatea pozitiilor lui pe toate fronturile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu, #norica, #Basescu, #CC , #stiri Calin Popescu Tariceanu