Cotidianul: Cioroianu a avut o prestatie lamentabila la summit-ul NATO

Vineri, 04 Aprilie 2008, ora 14:42
5407 citiri
Cotidianul: Cioroianu a avut o prestatie lamentabila la summit-ul NATO

Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, a calcat stramb in stilul sau caracteristic si la summit-ul NATO de la Bucuresti, informeaza Cotidianul in editia online de vineri. Marti seara, la Cercul Militar, unde a participat la o dezbatere cu usile inchise pe tema relatiilor cu Rusia, Cioroianu a avut o prestatie lamentabila despre care s-a vorbit in culisele summit-ului.

"Participantii au declarat ulterior ca au fost siderati de prestatia ministrului roman de Externe", au afirmat surse oficiale ale diplomatiei de la Bucuresti. Participant la acea dezbatere, presedintele PSD, Mircea Geoana, el insusi fost ministru de Externe, a relatat pentru Cotidianul ca Adrian Cioroianu a sustinut un discurs de trei fraze.

Totodata, Geoana sustine ca Cioroianu nu a reusit sa raspunda nici unei intrebari venite din partea celorlalti participanti pe tema pozitiei tarii noastre fata de aderarea Georgiei si Ucrainei la NATO.

"Au fost niste discutii extrem de aprinse care au durat pana la 11 noaptea. Cioroianu nu a putut sa scoata un cuvant, a tacut malc. Oricum s-a autoinvitat la dezbatere, pentru ca organizatorii nu l-au vrut", afirma Mircea Geoana.

De altfel, Cioroianu si-a inceput oricum prima zi de summit extrem de prost. Asta pentru ca, la Aeroportul Otopeni, presedintele SUA, George W. Bush, a fost intampinat, suprinzator si contra protocolului, de ministrul Apararii, Teodor Melescanu.

Potrivit uzantelor diplomatice, in cazul unei vizite a unui sef de stat, la primire participa, dupa caz si in functie de imprejurari, presedintele statului gazda sau premierul, unul dintre presedintii Parlamentului ori ministrul de Externe, in nici un caz un alt ministru.

Absenta lui Cioroianu de la primirea presedintelui american a dat evident nastere la speculatii, fiind celebru episodul intalnirii cu omologul sau american, Condoleezza Rice, ramas in antologie prin replicile ilare ale ministrului roman.

Speculatiile referitoare la un posibil refuz al partii americane de a mai da ochii cu Adrian Cioroianu nu sunt chiar neintemeiate, ba chiar sunt confirmate de catre purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica. Acesta a declarat, pentru Cotidianul, ca partea americana a cerut prezenta unui alt ministru la aeroport.

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai nu a exclus, la Realitatea TV, posibilitatea ca, dupa summit, PNL sa discute din nou oportunitatea inlocuirii din functie a ministrului de Externe. De altfel, surse guvernamentale sustin ca premierul Tariceanu cauta deja un inlocuitor pentru seful diplomatiei si ca i s-a pus in vedere lui Cioroianu sa nu-si mai programeze vizite in strainatate in calitate de ministru.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cioroianu, #summit, #gafe , #stiri Calin Popescu Tariceanu