Editorial: Lucru manual

Autor:
Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 08:23
1449 citiri
Editorial: Lucru manual

Poate ca in orele cand a stat ca un repetent la tabla si i-au tremurau genunchii gandindu-se ca n-o sa apuce mandat, lui Calin Popescu Tariceanu i-a trecut prin cap o frantura din vremurile cand sustinea varianta Pro Democratia a legii votului uninominal.

Cand respingea solutia propusa de o aripa a PSD (vot mixt - o parte alesi uninominal, restul prin vot preferential pe liste), practicata in cateva state europene, sau pe cea dorita de Traian Basescu (uninominal in doua tururi).

Daca varianta sistemului mixt pare mai corecta, deci n-are ce cauta in Romania, unde politicienii sunt invatati cu ciupeala, cea a presedintelui lasa sute de mii de romani nereprezentati.

Formatiunile mici raman in afara sistemului - ceea ce la romani e bine, deoarece sunt satui de circ, iar o parte din circ avea ca sursa si PRM, iar alta, care tot la circ ducea, se chema UDMR.

Insa exista avantajul ca ar fi ajutat la formarea unei majoritati puternice - desi Europa incearca sa scape de sistem (este considerat nedemocratic), dar la noi ar fi contribuit la formarea unei majoritati puternice si aici punctul pozitiv e clar daca ne uitam la zbaterile create de cele 37 de variante de Executiv.

Este ciudat insa sa te referi la gradul de reprezentare a cetatenilor, care-si delega suveranitatea, intr-o tara unde interesele oamenilor de rand sunt pe planul al saptelea.

Si imi place sa cred ca asteptand sa pice resturi de la a doua masa a redistribuirii, politicienii care se vedeau pierduti s-au simtit cetateni de rand. Pentru ca aveau un sentiment omenesc: frica.

Dar sunt convins ca altceva le-a ramas in minte, la finalul procedurii care i-a facut sa slabeasca cinci kile: ca legea trebuie schimbata rapid. Nu pentru ca exista un deputat care s-a ales cu cateva zeci de voturi.

Sau pentru ca liberalul arestat castiga un mandat cu 11 la suta, de pe locul trei, deci romanii care au votat pentru cel de pe primul loc se simt tradati, in timp ce seful PNL tremura ca varga avand 45 la suta, cu perspectiva de-a trebui sa demisioneze in cazul pierderii colegiului.

Ci deoarece lor, dinozaurilor, aceasta lege nu le garanteaza un mandat. Indiferent cat au pozat in progresisti si liber-schimbisti, cat au defilat cu uninominalul pentru a suci mintile oamenilor, cat si-au hranit calul cu jaratic infatisandu-se maselor drept insi curajosi, dispusi sa-si puna priceperea (?) la bataie pentru a birui, dinozaurii s-au trezit intr-o secunda cu nasul in praf.

Motiv pentru care ori vor alege varianta lui Traian Basescu (asa, nedemocratica), ori se vor uita la sistemul mixt, ori vor reveni la liste, care elimina palpitatiile si asigura o existenta pufoasa.

Pana una-alta, un lucru e bun in toata porcaria pe care au reusit-o. Au simtit, pentru o secunda, cum isi duc existenta milioane de romani, chiar daca din alte motive: cu nesiguranta zilei de maine.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare 2008, #porcarie, #uninominal , #stiri Calin Popescu Tariceanu