Ziare.com

Fermierii romani cer mai multi bani de la UE

Luni, 23 Iunie 2008, ora 10:55

   

Fermierii romani cer mai multi bani de la UE
Autoritatile romane au cerut Comisiei Europene sa mareasca subventiile acordate agricutorilor autohtoni, astfel incat acestea sa ajunga la aproximativ 300 de euro pe hectar mai devreme de 2015, termenul stabilit prin Tratatul de aderare.

"Exista o discrepanta majora a acestor subventii care sunt primite de Romania si de alte state nou intrate, fata de nivelul maxim european", a declarat prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, citat de Gandul.

Romania, Bulgaria, Cehia si Slovacia au inaintat o scrisoare executivului european, prin care solicita ca subventiile acordate fermierilor estici sa fie la nivelul celor din tari ca Germania sau Franta.

Agricultorii romani primesc doar 60 de euro la hectar, de cinci ori mai putin decat cei germani sau francezi. Cu toate acestea, autoritatile au intampinat deja dificultati in gestionarea acestor fonduri.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pe de o parte, autoritatile au intarziat cu plata subventiilor aferente anului trecut dand vina pe problemele avute cu stabilirea exacta a suprafetelor subventionate.

Desi agricultorii au depus cererile inca din mai 2007, au inceput sa primeasca banii doar un an mai tarziu.

Pe de alta parte, Romania ar fi riscat sa piarda o parte din fondurile europene, pentru ca cererile depuse pentru 2008 acopereau doar jumatate din cele 9 milioane de hectare pentru care se primesc bani de la UE.

Comisia Europeana nu a dat curs cererii formulate de cele opt state, printre care si Romania, cu privire la majorarea subventiilor inainte de 2015, mai ales in conditiile in care unele tari sustin scaderea acestor ajutoare destinate fermierilor.

Politica agricola inghite peste 40% din bugetul Uniunii Europene, ceea ce inseamna circa 121 miliarde euro pentru acest an, iar o revizuire a valorii subventiilor nu poate fi luata in calcul pana in 2013, data pana la care bugetul este deja prevazut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 833 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor