Fermierii romani cer mai multi bani de la UE

Luni, 23 Iunie 2008, ora 10:55
1151 citiri
Fermierii romani cer mai multi bani de la UE

Autoritatile romane au cerut Comisiei Europene sa mareasca subventiile acordate agricutorilor autohtoni, astfel incat acestea sa ajunga la aproximativ 300 de euro pe hectar mai devreme de 2015, termenul stabilit prin Tratatul de aderare.

"Exista o discrepanta majora a acestor subventii care sunt primite de Romania si de alte state nou intrate, fata de nivelul maxim european", a declarat prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, citat de Gandul.

Romania, Bulgaria, Cehia si Slovacia au inaintat o scrisoare executivului european, prin care solicita ca subventiile acordate fermierilor estici sa fie la nivelul celor din tari ca Germania sau Franta.

Agricultorii romani primesc doar 60 de euro la hectar, de cinci ori mai putin decat cei germani sau francezi. Cu toate acestea, autoritatile au intampinat deja dificultati in gestionarea acestor fonduri.

Pe de o parte, autoritatile au intarziat cu plata subventiilor aferente anului trecut dand vina pe problemele avute cu stabilirea exacta a suprafetelor subventionate.

Desi agricultorii au depus cererile inca din mai 2007, au inceput sa primeasca banii doar un an mai tarziu.

Pe de alta parte, Romania ar fi riscat sa piarda o parte din fondurile europene, pentru ca cererile depuse pentru 2008 acopereau doar jumatate din cele 9 milioane de hectare pentru care se primesc bani de la UE.

Comisia Europeana nu a dat curs cererii formulate de cele opt state, printre care si Romania, cu privire la majorarea subventiilor inainte de 2015, mai ales in conditiile in care unele tari sustin scaderea acestor ajutoare destinate fermierilor.

Politica agricola inghite peste 40% din bugetul Uniunii Europene, ceea ce inseamna circa 121 miliarde euro pentru acest an, iar o revizuire a valorii subventiilor nu poate fi luata in calcul pana in 2013, data pana la care bugetul este deja prevazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#fermieri, #bani, #Uniunea Europeana, #Calin Popescu Tariceanu , #stiri Calin Popescu Tariceanu