Jumatatea plina a uninominalului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 18:49
3109 citiri
Jumatatea plina a uninominalului
Foto: Gandul

Cine spera ca votul uninominal de anul acesta sa aduca o reforma politica vizibila din 1 decembrie, daca nu chiar din momentul anuntarii candidaturilor, este, probabil, crunt dezamagit.

Oferta de candidati cuprinde trei categorii: fie figuri arhicunoscute si uzate, fie anonimi lansati prea tarziu pentru a avea vreo sansa sa convinga un electorat deja cronic neincrezator, fie artisti si sportivi fara nicio competenta care sa-i recomande pentru forul legislativ.

Viitorul Parlament nu are cum sa fie cu nimic mai bun, asa ca ramane de vazut doar ce proportie va avea fiecare categorie.

Din acest punct de vedere, singurele sperante de mai bine vin de la anonimii dintre care s-ar putea selecta cativa parlamentari valorosi care sa se adauge celor cativa politicieni consacrati cu adevarat valorosi.

Si totusi acest vot uninominal, asa prost gandit si mutant cum e el, va marca un important inceput de reforma care se va vedea probabil abia in viitorul Parlament. Reforma din partide.

Candidatii sunt in fibrilatii pentru ca pentru prima data sunt personal fata in fata cu electoratul si trec printr-o evaluare individuala. Pana acum, umbrela listei le dadea acestor oameni confortul responsabilitatii colective si in fata electroatului, si in fata partidului.

Candidau in grup, raspundeau in grup. Acum insa, fiecare dintre candidat va purta in spinare si pe frunte propriul procent.

Putinii care vor reusi sa depaseasca 50% vor avea o cu totul alta imagine si putere in partid. Pe masura scaderii procentelor si importanta in partid se va diminua pana la dizolvare. Cel mai interesant va fi in cazul liderilor de partid.

Liderii de partid

Mircea Geoana a fugit el mancand norii tocmai catre Dabuleni, dar pare sa fi fugit cu folos pentru ca un recent sondaj CCSB ii atribuie o victorie cu aproximativ 60% din voturi, ceea ce ii va consolida, cu siguranta pozitia.

In schimb, in PNL, Calin Popescu Tariceanu pare sa fi fugit degeaba in Ilfov. Nu numai ca nu are nicio sansa sa obtina peste 50% din voturi, ci risca sa cada pe locul al doilea dupa destul de stearsa, altminteri, contracandidata de la PSD.

Foarte neplacut, cu atat mai mult cu cat liderul grupului advers, Ludovic Orban se pregateste pentru o victorie la scor in colegiul sau. Aripa Tariceanu are si ea insa cel putin un reprezentant foarte bine plasat - Bogdan Olteanu - 64%. Se anunta lupte dure, corp la corp intre liberali.

Cu un umil loc al doilea si intrat, eventual, prin redistribuire in Parlament, Calin Popescu nu mai poate emite pretentii nu numai la sefia guvernului, ci si la cea a partidului.

In PD-L, liderii partidului care candideaza par sa stea destul de bine prin sondaje, insa sunt destule nume care se clatina serios, cum ar fi Anca Constantinescu - "ciocu-mic".

In schimb, se pare ca unele nume vor avea o ascensiune uluitoare - Silviu Prigoana ar putea castiga in colegiul sau cu un scor record - 81%.

Jocul influentei se duce si la nivelul primarilor. Spre exemplu, multe din procentele lui Prigoana ar putea veni de la Liviu Negoita in sectorul caruia candideaza, iar in spatele scorului Oanei Mizil, care l-a depasit pe Gigi Becali in Zabrauti, sta, cu siguranta, Marian Vanghelie.

Asadar, desi la nivelul reprezentarii parlamentare, votul de duminica nu va aduce cine stie ce reforma, la nivelul partidelor el va produce probabil seisme cu numeroase replici in timp.

Inceperea reformei macar la acest nivel reprezinta o jumatate plina foarte importanta a unui pahar electoral cam gol. Curatenia prin partide este o premisa esentiala a reformei politice. Macar pentru asta si tot merita mers la vot.

Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
Consiliul de Securitate al ONU amână votul rezoluţiei americane privind încetarea focului în războiul dintre Israel şi Hamas
Consiliul de Securitate al ONU amână votul rezoluţiei americane privind încetarea focului în războiul dintre Israel şi Hamas
În urma unui veto în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii americane privind necesitatea unei "încetări imediate şi susţinute a focului" în războiul dintre Israel şi Hamas,...
#vot, #reforma, #partide, #sondaje, #alegeri parlamentare 2008 , #stiri Calin Popescu Tariceanu