Pogea: Niciun imprumut nu e scump pentru stabilitatea tarii

Marti, 17 Februarie 2009, ora 19:59
1254 citiri
Pogea: Niciun imprumut nu e scump pentru stabilitatea tarii

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca Executivul nu se teme de un acord cu FMI si ca niciun imprumut nu este scump atunci cand e vorba de stabilitatea tarii.

"Daca va trebui sa ne adresam si Fondului, ne adresam si Fondului pentru ca nimic nu este scump cand e vorba de asigurarea stabilitatii economice si finaciare a unei natiuni.

E o decizie responsibila si nu ne este teama de ea si de contrangeri. Ba dimpotriva, poate ne ajuta sa intram pe un fagas normal al cheltuirii banului public", a spus Pogea, la dezbaterea din Parlament pe buget, potrivit NewsIn.

Pogea a criticat guvernul Tariceanu ca a lasat un deficit pe care trebuie sa-l finanteze actualul guvern, ca nu a stiut sa profite de cresterea economica si ca a consumat tot excedentul pe care l-a preluat cand a venit la putere.

"Consolidarea fiscala inseamna capacitatea de a trece de la la un an financiar la altul, si sa se respecte o regula de aur: leaga sacul cand e plin. Ati avut crestere economica de patru ani consecutiv, iar acum Romania inregistreaza unul dintre cele mai mari dezechilibre financiare (...) E o regula elementara ca orice deficit se plateste, acesta este motivul pentru care actualul guvern plateste un deficit de 7,7 miliarde in 2008", a spus Pogea.

Guvernul Tariceanu a luat decizii gresite desi unii specialilsti anticipau iminenta aparitie a crizei, a mai spus seful de la Finante.

Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana (CE), dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat luni premierul Emil Boc.

In cel mult doua saptamani, Ministerul Finantelor va lua o decizie clara in privinta nevoii de finantare printr-un imprumut de la Comisia Europeana si FMI pentru a acoperi o nevoie de 2,8 miliarde euro, plus un supliment, in cazul in care liniile de finantare din partea bancilor-mama catre subsidiarele din Romania nu vor fi reinoite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Gheorghe Pogea, #imprumut FMI, #finantare deficit bugetar , #stiri Calin Popescu Tariceanu